10 feb. 2022 | 12:55

Nou record în Marea Britanie: recentul experiment de fuziune nucleară a produs și mai multă energie. Ce înseamnă asta pentru omenire

ACTUALITATE
Nou record în Marea Britanie: recentul experiment de fuziune nucleară a produs și mai multă energie. Ce înseamnă asta pentru omenire

La finele secolului trecut, Joint European Torus (JET), de lângă Oxford, Marea Britanie, a produs 22 de megajouli de energie, ceea ce a însemnat, la vremea respectivă, un record.

Recent, upgrade-urile experimentale au facut posibilă stabilirea unui nou record, rezultând o producție de aproape trei ori mai mare de energie. „Ceea ce am învățat în ultimele luni ne va facilita planificarea experimentelor cu plasme de fuziune care generează mult mai multă energie decât este necesară pentru a le încălzi”, a declarat Sibylle Günter, directorul științific al Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei, din Marea Britanie.

Cu toate că, în teorie, descoperirea pare simplă, oamenii de știință au nevoie de multe alte teste pentru a stabili dacă vorbim despre o întâmplare, ori despre ceva ce, pe viitor, ar putea să devină sustenabil. Menținerea stabilă a acestui flux de plasmă, suficient de mult pentru a stoarce destui neutroni, purtători de energie, necesită multă muncă, dar și finețe în execuție.

Cel mai mare tokamak ar putea să producă și mai multă energie

O colaborare internațională denumită ITER s-a angajat să construiască cel mai mare tokamak pe care l-a văzut lumea vreodată, în sudul Franței – unul care ar putea genera, în cele din urmă, o putere de 500 de megawați, pornind de la doar 50 de megawați, aferenți încălzirii inițiale.

Majoritatea cercetărilor privind fuziunea utilizează, în prezent, forme comune de hidrogen, fie un singur proton în nucleul său (numit protium), fie o formă puțin mai rară, cu un proton și un neutron (numit deuteriu).

Pentru a obține explozii reale în reactorul de fuziune, oamenii de știință au declarat că și-ar dori o resursă și mai rară de atât, care să transporte un neutron suplimentar, adică o formă de hidrogen numită tritiu.

ITER își propune să experimenteze combinații de tritiu și deuteriu până în 2035 și să obțină reacții cu plasmă autosusținute care vor elibera mai multă energie decât consumă.

„În cele mai recente experimente, am vrut să dovedim că am putea să facem mult mai multă energie chiar și în condiții asemănătoare ITER”, a declarat fizicianul Athina Kappatou.

Ce ar putea să însemne asta pentru omenire? În mod evident, dacă succestul va fi unul susținut și, mai ales, sigur, planeta noastră s-ar putea apropia de universul Star Trek și de surse (aproape) inepuizabile de energie.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele