O nouă taxă auto în România, inevitabilă: anunțul ministrului pentru milioane de șoferi români
Începe să fie din ce în ce mai costisitor să deții o mașină veche în România. Din cauza normelor europene pe care țara noastră și le-a asumat prin PNRR, o nouă taxă îi va încuraja pe români să treacă la autoturisme noi, dacă și le permit.
O mare problemă legată de poluarea mediului înconjurător este o consecință a numărului foarte mare de mașini vechi aflate în trafic. Acestea afectează negativ calitatea aerului și, conform spuselor ministrului Mediului, primarii din România pun o presiune pe autorități pentru introducerea unei taxe suplimentare dedicate autoturismelor vechi. În special, este vorba de cele mai vechi de 15 ani. Se vehiculează atât o taxă nouă, cât și o impozitare din ce în ce mai mare. Mențiunile lui Taczos Barna au fost făcut în cadrul emisiunii Ora de Profit.ro.
Taxe noi pentru mașini vechi, în România
În contextul în care autoritățile locale au venit cu o propunere pentru o creștere treptată a impozitării autoturismelor vechi, în conformitate cu gradul de poluare al acestora, ministrul nu prea are multe posibilități. Cel mai probabil, această inițiativă se va materializa în viitorul apropiat.
„Acest lucru arată presiunea pe care o exercită mașinile vechi la nivelul autorităților administrativ-teritoriale, presiunea, pe de-o parte, a înmatriculărilor din ce în ce mai mari de mașini second-hand aduse din afară, pe de altă parte presiunea pe care o exercită la nivel local asupra calității aerului acea mașină care ar trebui scoasă din circulație. Este de luat în seamă, este un semnal clar că autoritățile locale conștientizează riscul poluării aerului și cer soluții, cer o decizie politică în acest sens. Primarii spun clar că este nevoie de o descurajare a înmatriculării mașinilor vechi”, spune Barna, precizând că anul acesta în mod sigur vor exista o analiză și un răspuns din partea Guvernului.
Cu alte cuvinte, până la finele anului, vom vedea fie o nouă taxă auto, fie majorarea impozitelor pentru mașinile vechi. Nu este clar dacă efectele se vor resimți tot în 2022 sau mai avem de așteptat până anul viitor.