03 feb. 2022 | 06:58

Taxa care dispare pentru acești români. Cine sunt beneficiarii și de ce

ACTUALITATE
Taxa care dispare pentru acești români. Cine sunt beneficiarii și de ce

Când vine vorba de taxe și impozite, statul român este cea mai creativă instituție. Tocmai din acest motiv, în Europa, poporul român este unul dintre cele mai suprataxate. Din fericire, tocmai a fost introdusă o lege care mai taie din acele impozite, în anumite situații.

De la 1 februarie, în România, s-au schimbat mai multe particularități legislative, iar una cât se poate de interesantă vizează producția de băuturi alcoolice în confortul căminului. Ca referință, înainte de începutul acestei luni, cei care produceau țuică, rachiu sau pălincă acasă, în loc să ducă fructele fermentate la distilerii și să plătească acciza redusă la jumătate, riscau să fie sancționați de autorități. Acum, legea s-a schimbat.

Românii scapă de o taxă importantă

Începând cu 1 februarie 2022, producția de alcool din fructe acasă, destinată consumului propriu, dar cu sisteme de distilare înregistrate la autorități, va fi posibilă și scutită de accize, cu o condiție foarte importantă, să depășească limita de 50 de litri anual.

Această mențiune a fost făcută în Ordonanța Guvernamentală 4/2022 publicată vineri în Monitorul Oficial. Este important de reținut că aceasta nu este o idee a autorităților române, ci o transpunere în legislația locală a prevederilor adoptate la nivel european. Punctual, noua lege include următoarele prevederi:

”Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie:

a) produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau

b) produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în ordonanța intrată în vigoare de la 1 februarie.

În concluzie, prevederea se referă la alcoolul din producția proprie, fie că asta înseamnă distilarea lui acasă, cu mici dispozitive (dar neapărat înregistrate la autorități), fie produs în distilerii autorizate, dar cu fructele proprietatea persoanei respective. Cu alte cuvinte, documentul nu se aplică celor care cumpără fructele.

Dincolo de distilitatele tari, ”se exceptează de la plata accizelor berea, vinul, băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, liniștite sau spumoase, produse de persoane fizice și consumate de către aceștia, de către membrii familiei acestora sau de către musafiri, cu condiția ca nici un fel de vânzare să nu aibă loc”, atrag atenția cei de la Avocatnet.ro. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele