UE trece prin mai multe crize, nu doar cea de COVID: cum le gestionează și ce ne-așteaptă
UE trece prin mai multe crize, nu doar cea sanitară. Este lipsită de ingredientele active ale medicamentelor, este ameninţată de o criză de semiconductori şi este dependentă de importurile de metale pentru tranziţia sa energetică.
UE va analiza autonomia sa strategică, a cărei fragilitate a fost scoasă în evidenţă de criza Covid-19, conform Hotnews.
Slăbiciunile UE sunt discutate astăzi, la Lens, Franța, în cadrul unui consiliu informat al miniştrilor Industriei din UE, consacrat competitivităţii.
„Depindem astăzi în mare parte de Asia în domenii precum ingredientele farmaceutice active, care sunt importate în proporţie de 80%, sau în producţia de fibră optică (în cazul căreia 25% din producţia mondială este realizată în China)”, se arată în documentele pregătitoare ale reuniunii de astăzi.
Alte subiecte care sunt pe lista de îngrijorări la nivelul european sunt semiconductorii. Predominanţa asiatică şi riscul de penurie de cipuri sunt vitale pentru sectoare precum automobilele sau smartphone-urile. UE vrea să aloce, în acest sens, fonduri importante.
„Vrem ca în 2030 să fim responsabili pentru 20% din producţia mondială, în condiţiile în care piaţa se va dubla pentru a ajunge la o mie de miliarde de dolari”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă.
Dar cea mai presantă este dependenţa de materiile prime.
„China furnizează în prezent 60% din producţia mondială de litiu, 80% din producţia de hidroxid de litiu, esenţial pentru producţia de baterii destinate automobilelor electrice şi 98% din cererea europeană de metale rare, care sunt componente esenţiale pentru producţia de electronică sau energii regenerabile”, se arată în documentele pregătitoare ale reuniunii de la Lens.
Industria semiconductorilor primește ajutor de la UE
Industria semiconductorilor a trecut și încă trece prin perioade dificile. Uniunea Europeană vrea să ajute această industrie.
Astfel, UE vrea să investească zeci de miliarde de euro pentru a-și consolida industria de cipuri și pentru a-și dubla ponderea în producția globală la 20%, conform comisarului pentru industrie, scrie Yahoo News.
Planul ambițios al UE vine după ce Statele Unite au anunțat anul trecut Legea CHIPS pentru America, de 52 de miliarde de dolari, pentru a concura mai bine cu tehnologia chineză.