01 feb. 2022 | 11:50

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: ce drepturi ai, ce spune legea

ACTUALITATE
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: ce drepturi ai, ce spune legea

Milioane de români locuiesc la bloc, iar asociațiilor de proprietari le revin numeroase responsabilități în legătură cu aceste persoane. Una dintre principalele elemente la care asociațiile de bloc trebuie să fie foarte atente este legată de protecția datelor personale.

Din motive de siguranță, mulți locatari doresc instalarea de camere de supraveghere, în diverse locuri de pe scară, pentru a surprinde eventualele infracțiuni sau tentative de nelegiuiri. Desigur, o astfel de măsură de precauție poate constitui o modalitate de intimidare a celor pretabili la a săvârși anumite fapte nelegiuite, dar și o sursă de a afla cine sunt vinovații, dacă fapta deja s-a petrecut, odată ce camerele erau instalate.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca, pe casa scării sau în lift, persoane în toată firea sau chiar copii să fie victimele anumitor agresiuni, de la agresiuni sexuale, la tâlhării sau vătămare corporală. De asemenea, numeroși români se plâng de faptul că investițiile lor de pe casa scării, în amenajarea respectivului loc, de exemplu, sunt supuse actelor de vandalism din partea unor nescunoscuți.

Totuși, instalarea camerelor trebuie să se realizeze în conformitate cu legislația privind protecția datelor, care este destul de severă și în țara noastră și care nu permite încălcarea intimității locatarilor.

Ce trebuie să știi, mai exact, dacă locuiești la bloc

„Orice instalare și folosire a unei camere de filmat trebuie să fie justificată obiectiv – să fie necesară și proporțională cu scopul urmărit. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, temeiul de prelucrare a datelor, într-o asemenea situație, este interesul legitim al asociației de proprietari (să zicem interesul de a asigura siguranța și securitatea în bloc.

Astfel, asociația de proprietari trebuie să identifice o problemă (de exemplu, cresc actele de vandalism din zonă) și să vadă ce opțiuni are la dispoziție. Dacă nu are alte soluții mai puțin intruzive în viața privată a persoanelor vizate de filmare, atunci poate să instaleze camerele. Ideea e să se identifice necesitatea măsurii și să se asigure o proporționalitate între măsură, în sine, și drepturile persoanelor vizate de filmare”, conform explicațiilor oferite de avocatnet.ro.

„O astfel de prelucrare a datelor în interes legitim ce poate fi stabilită de către asociația de proprietari este cea efectuată prin intermediul unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi.

Argumentele privind justificarea interesului legitim trebuie să se regăsească într-o documentație la nivelul asociației de proprietari și, ulterior, hotărârea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptată în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari, potrivit Legii nr. 196/2018”