Anul negru pentru români: în 2022, explodează euro și bubuie inflația, conform experților
Pe lângă pandemia de Covid, majoritatea românilor se confruntă cu dificultăți financiare semnificative, iar în 2022, acestea nu vor face decât să se amplifice, acutizeze. Mai mulți experți din domeniul economic au formulat pronosticuri foarte pesimiste în ceea ce privește anul în curs.
CFA România a publicat un sondaj vizavi de cei mai importanți indicatori economici pentru 2022. Este vorba de inflație și cursul de schimb leu – euro. În timp ce euro a reușit să stea sub 5 lei, dar nu cu mult, de câțiva ani, în următoarele șase luni se estimează că va ajunge la 5,03 lei, ca până la finele anului să ajungă la 5,09. Inflația, cea mai relevantă referință pentru puterea de cumpărare a românilor, va fi de peste 10%.
Români, îngropați de inflație și de cursul euro
“În contextul creşterii substantiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească şi au atins un nou maxim istoric (al sondajului Asociaţiei CFA România). Mai mult, dispersia ridicată a răspunsurilor indică o incertitudine ridicată cu privire la evoluţia inflaţiei în următorul an. În concordanţă cu anticipaţiile inflaţioniste, precum şi cu măsurile de politică monetară ale BNR, au crescut şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă atât de piaţa monetară, cât şi la titlurile de stat.”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.
Pe partea cursului de schimb Euro/RON, toți participanții la sondaj au prevăzut o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu pragul de schimb actual. În proporție de 100%, toți sunt de părere că trendul de devalorizare este inevitabil.
O referință la pandemie era inevitabilă, iar 36% dintre participanții la studiu anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura cel puțin până în trimestrul II al anului 2023. Evoluția în termeni reali a produsului intern brut (PIB) pentru 2021 a avut o valoare medie de +6,6%. Din păcate, pentru 2022, se estimează o creștere de doar 4,3%, o creștere semnificativ mai mică decât inflația. Apropo de inflație, aceasta va fi amplificată și de creșterea datoriei publice, care conform estimărilor va ajunge la 52,5% din PIB în următoare 12 luni.