19 ian. 2022 | 10:44

S-ar putea să ai bani de primit de la stat: milioane de români sunt căutați să li se ofere drepturile. Cum afli dacă ești printre ei

ACTUALITATE
S-ar putea să ai bani de primit de la stat: milioane de români sunt căutați să li se ofere drepturile. Cum afli dacă ești printre ei

Dacă traversezi o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, așa cum se întâmplă, de altfel, cu majoritatea românilor în această perioadă, salvarea ta ar putea veni de acolo de unde te aștepți cel mai puțin: de la stat.

E posibil să fii moștenitorul unor acțiuni ce s-ar putea dovedi a fi destul de consistente. Trebuie doar să verifici dacă nu cumva, părinții sau bunicii tăi au luat parte la Cuponiadă, după Revoluție.

Ce e Cuponiada și cum te-ar putea îmbogăți, la peste trei decenii de la Revoluție

Imediat după căderea regimului comunist, după Revoluția din anul 1989, în țara noastră a avut loc o privatizare în masă, între anii 1991-1994. Acea perioadă mai e cunoscută astăzi și drept Cuponiada.

Atunci, toată populaţia ce împlinise vârsta de 18 ani la sfârşitul lui 1990 a devenit acţionară la fabricile, uzinele şi societăţile din România.

E posibil ca o rudă de-a ta să fi deținut acțiuni. Dacă părinții sau bunicii tăi au fost acționari și nu și au înstrăinat deținerile între timp, e foarte posibil să ai de revendicat o moștenire importantă, mai ales în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic pentru aproape toată populația.

„Deşi mulţi dintre cei care au devenit acţionari şi-au vândut deţinerile între timp, la Depozitarul Central (instituţia care deţine registrele despre toţi acţionarii din ţara noastră) încă mai figurează circa 8 milioane de persoane care au devenit investitori în timpul privatizării în masă.

În cazul în care se ştie că o persoană care a decedat deţinea acţiuni din timpul Cuponiadei şi pentru includerea acestor bunuri imobiliare în masa succesorală, moştenitorii se pot adresa, în mod direct, notarilor publici pentru a obţine sumarul de cont care atestă toate deţinerile de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat etc.) ale persoanei decedate, potrivit informaţiilor care se regăsesc pe site-ul Depozitarului Central.

După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitor va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor”, explică avocatnet.ro
De obicei, astfel de proceduri pot fi costisitoare, însă nu e cazul să-ți faci astfel de griji. Sumele pe care le vei plăti sunt modice. De exemplu, pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. Prin urmare, aceste proceduri sunt accesibile oricărui român, indiferent de starea lui materială din prezent, așa că merită să faci verificările, deoarece câștigurile pot fi substanțial mai mari.