Românii, privați de prețuri mai mici la gaze naturale și curent: ANPC a făcut anunțul îngrijorător
În teorie, în România, există la ora actuală mai multe programe menite să le facă viața mai ușoară consumatorilor vulnerabili, celor care întâmpină dificultăți la plata facturilor la utilități. Din păcate, ANPC a ajuns la concluzia că mai mulți furnizori au ignorat compensările și plafonările impuse de statul români.
Mihai Culeafă este președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Oficialul a confirmat într-o conferință recentă că nu mai puțin de 37 de furnizori de energie electrică și gaze naturale au fost verificați în ultima săptămână. Dintre ei, doi au emis facturi în decembrie, pe consumul din noiembrie, fără să aplice plafonarea sau compensarea prețurilor. Investigația a fost făcută la solicitarea premierului Nicolae Ciucă.
Românii, cu facturi întregi la curent și gaz
Anunțul șefului ANPC a venit la scurt timp după o declarație a purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. „Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor cu competenţe în domeniu să verifice situaţia facturilor sesizate ca fiind neconforme cu plafoanele stabilite de către Guvern”, a declarat Cărbunaru, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Conform datelor furnizate de ANPC, pe 6 ianuarie au început controalele la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze. ”Până în momentul de faţă au fost controlaţi 37 de operatori economici, cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată ţara, unde au fost depistate câteva neconcordanţe în ceea ce priveşte legea 259 de compensare şi plafonare a preţurilor.
Aş vrea să dau două exemple relevante în acest sens: doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare şi se vor intensifica în toată ţara, la absolut toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze”, a spus Culeafă.
În ceea ce privește sancțiunile aplicate celor care încalcă legea și emit facturi clienților fără măsurile de compensare și plafonare, discutăm de avertismente sau amenzi în valoare de până la 50.000 de lei. Ca o recomandare adresată populației, în cazul în care cineva a primit o factură umflată la gaze naturale sau energie electrică, Culeafă este de părere că beneficiarii ar trebui să se adreseze în primul rând furnizorului, în speranța soluționării problemei pe cale amiabilă.