Mare atenție la facturile de utilități: avertismentul autorităților, ce faci dacă vezi o greșeală

Mare atenție la facturile de utilități: avertismentul autorităților, ce faci dacă vezi o greșeală

În contextul compensării facturilor la energie electrică și gaze naturale pe perioada de iarnă, foarte mulți români au șanse mari să vadă erori de facturare. Pentru a încuraja o atenție sporită pe marginea subiectului, autoritățile au venit cu un avertisment important pe marginea subiectului.

În urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel la populație. Șeful guvernului speră ca un număr cât mai mare de români să vină cu sesizări la instituțiile statului în care să detalieze situațiile în care au depistat că facturile la energie nu au fost calculate corect. În intervenția la TVR 1, oficialul a insistat pe fapul că mai multe companii au fost deja sancționate pe marginea subiectului și au fost obligate să recalculeze facturile, după ce au fost identificate erori.

Facturile românilor, cu greșeli: care este soluția

„Discuţiile în Guvern au fost legate de faptul că au apărut anumite facturi care sunt dincolo de tot ceea ce înseamnă respectarea prevederilor legii plafonării preţurilor la energie şi la gaze şi, din discuţiile avute cu ministrul Energiei, a rezultat că au avut loc astfel astfel de situaţii.

Măsurile au fost luate imediat în sensul în care instituţiile abilitate, ANPC şi/sau ANRE au mers imediat la compania respectivă, au amendat compania cu 50.000 de RON. Au fost obligaţi să rescrie şi să retrimită facturile în conformitate cu prevederile legii. Ca atare, fac apel la toţi cei care au astfel de probleme şi primesc facturi care nu sunt în conformitate cu prevederile legale să ia imediat legătura cu instituţiile statului, astfel încât să putem să luăm măsuri imediate”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

În același context, premierul a insistat asupra faptului că se cochetează și cu alte măsuri pentru a ajuta populația care suferă din cauza scumpirilor.

„La nivelul Ministerului Energiei se are în vedere ca în luna ianuarie să mai facem încă o evaluare vizavi de prognoză şi perspectiva evoluţiei preţurilor la energie şi gaze şi în funcţie de rezultatele acestei analize suntem în măsură să luăm alte măsuri. Cert este că am avut de asemenea o întâlnire cu companiile care se ocupă de energia electrică şi gaze, cu reprezentanţii Ministerului Energiei, cu reprezentanţii ANRE şi împreună am făcut o analiză a situaţiei în care ne găsim.

Urmează ca săptămâna viitoare să ne vedem din nou, mai precis marţi, şi să putem să avem un pachet de soluţii şi măsuri, pentru că până acum, Slavă lui Dumnezeu, iarna nu a fost atât de complicată şi nu au existat probleme în sistemul de distribuţie a gazelor sau a energiei electrice, dar avem nevoie ca, în situaţia în care condiţiile meteo se vor înrăutăţi, să fim pregătiţi să facem faţă şi unor astfel de situaţii”, a concluzionat șeful Executivului.

Citește și: