Se dau 4.000 de euro de la stat: ce trebuie să faci, ca să pui mâna pe bani
Nici nu am pășit prea bine în noul an, că deja apar oportunitățile de finanțare pentru românii care vor să se dezvolte și să fie independenți din punct de vedere financiar. Anul acesta poți primi câteva mii de euro de la stat, dacă vrei să investești în agricultură.
Mai exact, Ministerul Agriculturii pune la bătaie 4.000 de euro, bani pe care îi poți obține chiar tu, dacă întrunești câteva condiții de bază.
Ce trebuie să faci, ca să primești banii
Pentru început, trebuie să cunoști faptul că Ministerul Agriculturii a făcut unele modificări la Programul de susținere a producției de legume în spații protejate, fostul Program Tomata.
Prin urmare, pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:
-Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie
-Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie.
În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp.
Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:
-Castraveți 4.000 kg, față de 5.600 kg
-Ardei gras/ lung 2.000 kg
-Fasole păstăi 1.500 kg
-Spanac 1.000 kg
-Salată 15.000 plante, față de 1.440 kg
-Ceapă verde 100.000 bulbi, față de 1.000 kg.
Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a lansat un apel și la populație, pe care o îndeamnă să-și îndrepte atenția către producătorii noștri locali și să consume produse autohtone. Doar așa vom reuși să încurajăm agricultura românească și pe micii noștri fermieri, care au nevoie de susținere mare.
„Ținând cont de factorii de risc prezenți în agricultură și de tot ceea ce se întâmplă la nivel european și chiar global, legumicultorii au nevoie de un sprijin concret pe care l-am prevăzut în actul normativ. Am pornit toate programele MADR de la analiza indicatorilor de rezultat, de la modul în care noi ne situăm în balanța comercială, plecând de la producție și asigurarea consumului din resurse proprii naționale raportat la ceea ce înseamnă importuri.
Încurajez cetățenii români să consume produse românești și fermierii să producă mai mult pentru piața internă, astfel încât lanțul scurt dintre fermieri, producători și consumatori să fie unul cât mai eficient ”, a afirmat ministrul Adrian CHESNOIU.