05 ian. 2022 | 13:08

Război între agricultori și acest guvern: au uitat că de la ei ne vine mâncarea pe masă?

ACTUALITATE
Război între agricultori și acest guvern: au uitat că de la ei ne vine mâncarea pe masă?

Un guvern european, mai exact cel olandez, poartă un război deschis cu agricultorii locali, de parcă politicienii ar fi uitat că datorită acestor oameni muncitori, populația se hrănește.

Guvernul olandez și-a asumat obiective climatice foarte ambițioase, iar acesta este și motivul disputei dintre politicieni și fermierii din toată țara.

Politicienii sunt hotărâți să ia toate măsurile care se impun, pentru ca, într-o perioadă scurtă de timp, să reușească să reducă emisiile de azot, un gaz de seră emis în special de îngrăşăminte şi dejecţiile animale.

Agricultorii au primit un ultimatum

Mai exact, agricultorii au primit un ultimatum și au de ales: fie îşi transformă fermele pentru ca acestea să fie mai sustenabile fie îşi schimbă ocupația.

Executivul Olandei spune că plănuiește să ajute fermierii să abordeze o metodă de lucru mai apropiată de standardele verzi. De asemenea, politicienii declară că sunt dispuși și să-i ajute pe oameni să se reconvertească profesional, să inoveze sau să se mute, în cazul în care o fermă este amplasată în apropiere de o zonă naturală.

Totuși, Guvernul de la Haga avertizează că nu exclude varianta exproprierii fermierilor recalcitranţi.

Crescătorii de animale, în multe cazuri fermieri de mai multe generaţii, se simt de mai mulţi ani neînţeleşi şi pierduţi, afirmă Corné de Rooij, un fermier din regiunea Brabant, sudul ţării.

„Incertitudinea este enormă”, spune Corné de Rooij.

Acesta susține că toți oamenii cu care a mai purtat discuții se plâng de faptul că noile cerințe impuse de autorități, pentru alinierea la standardele verzi, costă mulți bani. E nevoie de investiții masive pentru a face tranziția, se plâng oamenii, care nu sunt dipuși să suporte costuri atât de mari, pentru că activitatea lor nu este atât de profitabilă încât să le permită să facă acest pas. În joc ar fi milioane de euro, mai spune fermierul.

Corné de Rooij susține că acest domeniu de activitate, agricultura, e cel mai vulnerabil. Motivul este simplu. E primul luat în vizor de autorități, când se vorbește despre schimbările climatice.