29 dec. 2021 | 10:55

România, din nou rușinea Uniunii Europene: economia noastră a ajuns un caz unic

ACTUALITATE
România, din nou rușinea Uniunii Europene: economia noastră a ajuns un caz unic

Din nefericire, pe fondul pandemiei care pune presiune pe bugetul țării de aproape doi ani, economia României dă semne de degradare.

Semnalul cel mai îngrijorător este dat de deficitul bugetar. Am ajuns singura țară din Uniunea Europeană aflată în procedură de deficit deficit excesiv. Această afirmație nu îi aparține unui necunoscător, ci chiar președintelui Consiliului Fiscal din România.

Economia României nu arată foarte bine, la final de 2021

„Avem un buget al României care rămâne teribil de încordat și în 2022. De ce? Fiindcă, spre deosebire de toate statele din UE, numai România e în procedură de deficit excesiv. Noi am intrat în pandemie cu un deficit foarte mare și trecusem de la avertizare (…) iar Comisia Europeană ne-a spus că trăim peste putințele noastre”, a spus președintele Consiliului Fiscal, pentru b1 tv.

Un alt semnal al faptului că economia noastră nu este tocmai într-o etapă prielnică este cel dat de inflația galopantă. Pe umerii populației apasă acum prețuri mai mari la aproape toate bunurile și serviciile. În ultimele luni, s-au scumpit atât combustibilii, cât și alimentele, dar mai ales facturile la utilități, la energie electrică și gaze naturale.

Avem, fără îndoială, multiple crize, iar anul 2022 nu se arată deloc unul ușor și nici măcar din punct de vedere epidemiologic se pare că nu vom scăpa de provocări, în condițiile în care omenirea se confruntă cu noi variante ale coronavirusului.

„A fost necesar, și eu am pledat pentru așa ceva, să se găsească modalități de a amortiza șocul pentru populație, pentru IMM-uri, inclusiv prin plafonarea de prețuri. Cred că nu e o măsură rea, deși sunt voci care spun că totul se reglează prin piață, că așa se face ordinea în economie. Pentru mine e aiuritoare o asemenea teză și vedem că blocajele sunt foarte mari în economie. Sunt întreprinderi care-și întrerupt activitatea, nu știm cât de temporar. În Europa se întâmplă așa ceva și guvernele au intervenit”, a mai declarat președintele Consiliului Fiscal.