Țara din Europa care are pirați în Guvern. Unde a fost posibil așa ceva

Țara din Europa care are pirați în Guvern. Unde a fost posibil așa ceva
Tara din Europa care are pirati in Guvern. Unde a fost posibil asa ceva

Deși pare greu de crezut, Uniunea Europeană întâmpină prima țară al cărui Guvern conține membri pirați. Este vorba despre Cehia, acolo unde s-a format primul Partid al Piraților din Europa. Acesta  a intrat într-o coaliție de guvernare, preluând două portofolii cheie în noul cabinet condus de premierul Petr Fiala.

În Cehia s-a format un partid al Piraților

În pofida unui rezultat mai slab decât cel la care se așteptau în urma alegerilor parlamentare din luna octombrie, Pirații au obținut ministerul de externe și ministerul dezvoltării regionale în urma negocierilor pentru formarea noului guvern

Noul guvern de centru-dreapta al prim-ministrului ceh Petr Fiala și-a preluat mandatul, în condițiile în care se confruntă cu inflația și costurile energetice crescânde, deficite bugetare record și problemele pandemiei de COVID-19.

Fostul profesor universitar în vârstă de 57 de ani conduce o coaliție de cinci partide, de la conservatorii săi fiscal-democrați civici până la partidul liberal al Piraților, care intră în guvern pentru prima dată.

Coaliția, despre care analiștii se așteaptă să fie pro-occidentală și mai implicată cu Uniunea Europeană decât predecesorul său, se confruntă cu o perioadă de creștere a costurilor pentru gospodării și un nou val de infecții COVID ce tensionează spitalele.

De asemenea, politicienii aflați la conducere „moștenesc” o agendă ce include o potențială licitație pentru noi unități de centrale nucleare care costă miliarde de euro.

Noul guvern și-a asigurat 108 locuri în camera inferioară de 200 de membri în cadrul alegerilor din octombrie 2021, oferindu-i o majoritate puternică.

Cu toate acestea, se confruntă cu opoziția partidului ANO al prim-ministrului în exercițiu Andrej Babis, care este cel mai mare grup unic din camera inferioară, și a partidului de extremă dreapta SPD.

Ce presupune partidul Piraților din Cehia

Platforma electorală a Piraților din Cehia este axată pe digitalizare, transparență și libertăți digitale, acesta fiind motivul pentru care a atras, în majoritate, alegători liberali tineri. Ei și-au exprimat recent susținerea față de Pactul verde european și obiective mai ambițioase legate de schimbările climatice.

Jan Lipavský, noul ministru de externe din partidul Piraților, a semnalat de asemenea o reorientare a diplomației cehe către Vest, o distanțare față de anteriorul guvern al premierului Andrej Babiš care a pus accentul pe apartenența la Grupul de la Visegrád, în parte și datorită relațiilor sale apropiate cu premierul maghiar Viktor Orbán.

Președintele Partidului Piraților Ivan Bartoš a fost numit ministru al dezvoltării regionale în noul guvern. Premierul Petr Fiala a evitat un posibil conflict, săptămâna trecută, cu președintele Milos Zeman, care s-a opus numirii lui Jan Lipavsky, în vârstă de 36 de ani, ca ministru de externe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI