22 dec. 2021 | 08:36

Românii și cheltuielile de Crăciun: ce bugete au, cât își permit să dea pe cadouri

ACTUALITATE
Românii și cheltuielile de Crăciun: ce bugete au, cât își permit să dea pe cadouri

Cei mai mulți români nu trec printr-o perioadă financiară foarte optimistă. Din acest motiv, nici bugetele nu sunt cele mai roz în preajma Crăciunului. Un studiu publicat de OLX.ro asociază niște cifre exacte realității din România, în acest final de 2021.

Peste jumătate dintre români au un buget pentru cadourile de Crăciun din acest an între 251 și 1000 de lei. Este vorba de 51% dintre ei. Mai mult de două treimi, aproximativ 68%, au insistat asupra faptului că își vor petrece sărbătorile de iarnă în confortul căminului, conform unui sondaj realizat de populara platformă de anunțuri online.

Românii nu renunță la cadouri

Aproximativ 85% dintre consumatorii români plănuiesc să cumpere cadouri de Crăciun pentru membrii familiei și prietenii apropiați. Cei mai mulți au un buget între 251 și 1000 de lei pentru acest scop nobil. Aproximativ 31% sunt nevoiți să se încadreze până la 250 de lei. 13% au între 1001 și 2500 de lei.

Pe lista cadourilor pe care le oferă cel mai des de Crăciun, în contextul unei întrebări cu alegeri multiple, participanții la studiu au ales jucăriile și suvenirurile (47%), urmate de haine și accesorii (45%), respectiv produse cosmetice (39%). În privința modului în care vor face cumpărăturile de Crăciun, 55% dintre respondenți optează pentru un mix între achiziții online și cele din magazine fizice. Aproximativ 44% au optat pentru cumpărăturile efectuate exclusiv online.

În cazul multor oameni, perioada sărbătorilor de iarnă este asociată cu vacanțe și deplasări, dar 32% dintre români au insistat pe faptul că rămâne în țară, 14% nu doresc să intre în contact cu alte persoane de teama infectării, în timp ce nu mai puțin de 11% sunt afectați negativ de faptul că restaurante solicită certificatul verde. Nu mai puțin de 68% dintre români își vor petrece sărbătorile de iarnă acasă, 20% plănuiesc să-și viziteze rudele și prietenii, iar 7% au ales vacanțele în țară. Doar 3% au intenția de a călători în străinătate.

Ca referință, în spatele studiului realizat în perioada 1 – 15 decembrie 2021 s-au aflat datele colectate de la 1245 de respondenți de pe teritoriul României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele