28 dec. 2021 | 08:47

Adevărată pandemie este cea a sărăciei: câți oameni au ajuns victime ale unui trai de speriat în ultimii doi ani

ACTUALITATE
Adevărată pandemie este cea a sărăciei: câți oameni au ajuns victime ale unui trai de speriat în ultimii doi ani

În timp ce pandemia de Covid-19 apare într-o țară și dispare din alta, probabil la infinit, un număr mare de oameni și-au pierdut viața, iar un număr și mai mare au ajuns să fie ”atinși” de sărăcie. Cea de a doua s-ar putea să aibă consecințe mai nefaste pe termen lung.

La nivel global, aproximativ 5,5 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza infecțiilor cu Covid-19, de la începutul pandemiei și până în prezent. În același timp, 100 de milioane de persoane au ajuns în sărăcie extremă, și-au pierdut locul de muncă, locuința și, de cele mai multe ori, au început să trăiască cu mai puțin de dolari sau 8,74 lei pe zi.

Sărăcia mergea în jos, până la pandemie

Banca Mondială a publicat cea mai recentă analiză referitoare la nivelul global de sărăcie, iar dincolo de cifrele efective, cel mai interesant este trendul îngrijorător. Nu de alta, dar pentru prima oară în aproximativ două decenii, numărul celor aflați în sărăcie a crescut.

La momentul de față, în fiecare colț al planetei, aproximativ 732 de milioane de persoane își duc traiul cu mai puțin de doi dolari pe zi. Conform experților de la Banca Mondială, numărul este cu aproximativ 100 de milioane mai mare decât într-un scenariu în care pandemia de Covid-19 nu s-ar fi petrecut. Pe lângă faptul că discutăm de o creștere fără precedent, mai supărător este faptul aceasta este o criză sanitară care a anulat aproximativ cinci ani de progrese în reducerea sărăciei, se arată într-un raport al oficial al instituției bancare centrale.

„La nivel global, creșterea sărăciei care a avut loc în 2020 din cauza Covid încă persistă, și continuă să fie de 97 de milioane de persoane”, au precizat economiștii de la Banca Mondială. Cu un pic de noroc, însă, tot ei au remarcat, totuși, că sărăcia generală ar trebui să scadă în acest an, relatează CNN.

În 2020, pentru prima dată în 20 de ani, numărul celor mai săraci din lume a crescut. „Știam că tsunami-ul va veni”, a declarat Carolina Sánchez-Páramo, director global pentru sărăcie și echitate la Banca Mondială, pentru CNN Business. „Întrebarea nu era dacă acest șoc economic va ajunge în celelalte regiuni în curs de dezvoltare, ci când”, a adăugat ea. Partea proastă este că, tot în acest timp, cei mai bogați oameni ai lumii au devenit semnificativ mai bogați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele