23 dec. 2021 | 08:40

Sărăcia din România, la un nivel terifiant: până și salariul minim este un lux, câți trăiesc din sub 1000 de lei

ACTUALITATE
Sărăcia din România, la un nivel terifiant: până și salariul minim este un lux, câți trăiesc din sub 1000 de lei

Până de curând, cea mai îngrijorătoare statistică pe care o văzusem despre România este că 1,6 milioane de români câștigă salariul minim de economie, sunt nevoiți să trăiască, împreună cu familiile lor, din 1380 de lei pe lună. În realitate, situația este mult mai gravă decât atât, conform datelor Institutului Național de Statistică – INS.

Nu mai puțin de 23,4% din populația României, adică 4,5 milioane de persoane, au un venit disponibil mai mic de 12.150 lei anual. Aceasta este concluzia celui mai recent raport INS pe marginea ”progresului” bunăstării românilor pe parcursul ultimului deceniu. ”Analiza în timp a ratei sărăciei relative arată un declin al bunăstării populaţiei din România”, se arată în lucrarea citată.

Un număr record de români, sub pragul sărăciei extreme

Românii sunt mai săraci ca niciodată și nici măcar nu este vorba în special de femei sau de bărbați. Deși a existat o situație mai gravă sau mai puțin gravă pentru un sex sau altul, per ansamblu, toți avem motive de îngrijorare. Ca referință, touși, până în 2011, rata sărăciei a fost ușor mai ridicată la populația feminină. În perioada 2021 – 2014, populația masculină a avut mai mult de suferit. În 2015 – 2020, din nou, cu ușoară diferență, femeile par să aibă mai multe probleme financiare.

Cel mai terifiant aspect și, deopotrivă, cel mai evident, este că rata sărăciei relative creşte proporţional cu mărimea gospodăriei, creşterea fiind cu atât mai mare cu cât gospodăria are mai mulţi copii. Deşi gospodăriile fără copii se situează în cea mai favorabilă categorie, cu o rată a sărăciei de 20,8% (în anul 2020), sărăcia se adânceşte faţă de anii anteriori (de exemplu 14,5%, în 2011 şi 2012 – valoare care reprezintă minimul perioadei analizate).

Nu ajută nici vârsta din păcate, dar nu așa cum ai crede. Oamenii în vârstă, pensionarii, au șanse mai mari pentru obținerea unei stabilități financiare. Cei mai afectați de sărăcie sunt copiii și persoanele tinere (30,1% pe grupa 0 – 17 ani, respectiv 28,4% pe grupa 18 – 24 de ani). Chiar și așa, rata sărăciei relative a crescut și printre pensionari cu aproximativ 2,8 puncte procentuale în 2020 față de 2018.

Dacă defalcăm sărăcia pe regiuni ale țării, cel mai scăzut risc de sărăcie se înregistrează în rândul celor care trăiesc în Bucureşti şi Ilfov, regiune în care rata sărăciei relative în anul 2020 a fost de numai 2,4%. Pe de altă parte, în regiunea Nord – Est, 35,6% din populaţie se află sub incidenţa sărăciei. Mai multe pe marginea acestui fenomen am scris în articolul România, săraca țară bogată sau de ce suntem predestinați eșecului

saracie analiza romania

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele