22 dec. 2021 | 17:35

Se dă lege pentru angajații care lucrează remote: ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Se dă lege pentru angajații care lucrează remote: ce trebuie să știi

Dacă lucrezi remote, trebuie să știi că se va da o lege care te vizează în mod direct.

Conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, nomazii digitali vor fi incluși în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă ședere pentru alte scopuri.

Proiectul a fost inițiat de deputatul USR Diana Buzoianu, alături de alți colegi din partid, potrivit Profit.ro. El introduce, cu alte cuvinte, un nou scop pentru a obține un permis de muncă în România.

Un nomad digital este o persoană care se folosește de tehnologie cât mai mult posibil pentru a lucra remote (de la distanță), pentru a putea să și călătorească în același timp.

Lucrul remote are parte de o nouă lege

Așadar, viza de lungă ședere pentru alte scopuri se va acorda, la cerere, ”nomazilor digitali care doresc să călătorească și să rămână pe teritoriul României, în timp ce continuă să obțină venituri din prestarea contractului de muncă la o companie înregistrată în afara României sau din activitățile desfășurate printr-o companie înregistrată de aceștia în afara României, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, dacă îndeplinesc în mod cumulativ o serie de condiții”, se arată în proiectul de lege.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească nomazii digitali, putem enumera câteva.

În primul rând, ei trebuie să dispună de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele șase luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.

De asemenea, ei trebuie să desfășoare activitățile din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor. În permisul de ședere temporară acordat nomadului digital se va înscrie mențiunea nomad digital.

Potrivit inițiatorilor proiectului, dacă România ar atrage două mii de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie două mii de euro pe lună, la finalul unui an de vor fi aduse aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională.