21 dec. 2021 | 11:50

Nu doar pentru români e greu, în această perioadă: furnizorii de energie sunt disperați, care e temerea lor cea mai mare

ACTUALITATE
Nu doar pentru români e greu, în această perioadă: furnizorii de energie sunt disperați, care e temerea lor cea mai mare

Nu numai românii de rând se confruntă cu o situație dificilă, pe fondul scumpirilor facturilor la utilități. Nici furnizorii de energie electrică și gaze naturale nu sunt prea liniștiți. Din contra! Aceștia sunt îngrijorați de gândul că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor.

Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a ținut luni o conferință de presă în care a vorbit pe larg despre greutățile pe care le înfruntă, în această perioadă, furnizorii de energie electrică și gaze naturale de la noi din țară.

De ce au intrat furnizorii de energie în panică?

Oficialul susține că există multă incertitudine în relația cu statul. E o lipsă de predictibilitate care bagă spaima în companiile furnizoare, ce așteaptă de la stat banii pentru compensarea facturilor românilor. Aceștia se tem că banii ar putea veni cu întârziere, deoarece cadrul legal care reglementează aceste plăți ar permite numeroase artificii la care statul ar putea apela, pentru a amâna momentul plății.

Urluescu a mai atras atenția asupra faptului că furnizorii nu se tem doar de acest scenariu, ci că deja se resimt efecte negative concrete asupra lor, motiv pentru care în fiecare săptămână vedem cum o nouă companie de profil iese de pe piață, sub o formă sau alta.

„Suntem foarte îngrijoraţi că nu ne vom primi banii înapoi. Sunt atâtea porţite în legislaţie pentru a amâna aprobarea plăţilor, decontului. În opinia noastră, ar trebui modificat ordinul comun privind normele de aplicare. Dacă vom primi banii după şase luni, la finalul iernii, s-ar putea să nu mai fie aceeaşi concurenţă pe piaţă”, a spus Urluescu.

Oficialul are recomandări pentru autoritățile publice, de care acestea ar trebui să țină cont pe termen lung, pentru a îmbunătăți semnificativ situația de piețele de energie electrică și gaze naturale.

„Este foarte importantă o infuzie de capacităţi de producţie şi accelerarea investiţiilor, în acelaşi timp trebuie lansată şi intensificată o campanie intensă de informare, pentru ca toată lumea să înţeleagă situaţia, o campanie privind creşterea eficienţei energetice şi utilizarea raţională a resurselor. Prin eficienţă energetică nu trebuie să înţelegem reducerea nivelului de trai”, a completat Lungu.