20 dec. 2021 | 12:35

2021, mai rău decât primul an de pandemie: ce așteaptă oamenii de la 2022

ACTUALITATE
2021, mai rău decât primul an de pandemie: ce așteaptă oamenii de la 2022

Nu mai e mult până pășim în noul an, cu speranțe mult mai mari decât până acum. Majoritatea angajaţilor români speră ca anul următor să fie unul mai bun în privinţa locului de muncă, în primul rând.

Conform statisticilor, 69% dintre angajații de la noi consideră că 2021 a fost mai greu decât primul an de pandemie, din punctul de vedere al provocărilor personale şi profesionale.

Așadar, conform datelor BestJobs, citate de Economica, şase din zece angajați din România se gândesc să schimbe locul de muncă pentru un salariu mai mare sau se aşteaptă la o promovare sau o mărire salarială de la actualul job.

În acelaşi timp, doar 14% dintre cei chestionaţi cred că anul viitor va fi mai rău, iar un sfert dintre ei îl privesc cu incertitudine.

Sondajul mai indică faptul că 26% dintre angajaţii români afirmă că 2021 a fost un an mai bun, însă îmbunătăţirile s-au văzut mai degrabă pe plan personal (25%). La locul de muncă, nu a fost chiar atât de în regulă. A fost mai bine pentru numai 17% şi doar 15% spun că le-a mers mai bine anul acesta pe ambele planuri, comparativ cu 2020.

Oamenii au speranțe mari de la noul an

Românii au deprins si abilități noi anul acesta. 27% dintre respondenţi au spus că cea mai importantă realizare profesională din acest an a fost că au învăţat lucruri noi şi s-au dezvoltat ca profesionişti. Acest lucru le-a oferit mai multă încredere că vor putea continua să evolueze în carieră şi vor avea oportunităţi mai bune de job în anii următori.

Alţi 16% consideră că, în contextul dificil şi incert, realizarea principală este că au reuşit să-şi păstreze jobul şi să aibă o situaţie profesională stabilă.

Un procent mic, de doar 12% din totalul celor intervievaţi spun că au reuşit, în 2021, să-şi găsească un loc de muncă mai bun, în timp ce, pe postul actual, 9% au primit o mărire de salariu şi doar aproape 6% au fost promovaţi pe o poziţie mai bună.

În al doilea an la pandemiei, la scurt timp după ce companiile au adoptat telemunca la scară largă, românii au căutat un număr record de joburi. Cele mai căutate meserii au fost agregate într-o analiză eJobs.

Jobul de inginer a fost cel mai râvnit de către candidații români. Acesta a generat nu mai puțin de 178.000 de căutări în site. Pe locul doi la căutări s-au aflat referințele către locuri de muncă din confortul căminului, cuvintele acasă, remote și work-from-home. Împreună, au generat 131.000 de căutări. Din păcate, mulți dintre cei care au vrut să se angajeze pentru a lucra de la distanță, nu au avut noroc.