15 dec. 2021 | 07:09

Huawei, responsabilă de supravegherea cetățenilor: cum a fost posibil spionajul, care sunt dovezile

ACTUALITATE
Huawei, responsabilă de supravegherea cetățenilor: cum a fost posibil spionajul, care sunt dovezile

În ultimii ani, Huawei s-a aflat în centrul mai multor scandaluri de spionaj pentru autoritățile chineze. De cele mai multe ori, însă, dovezile în acest sens au fost destul de șubrede, dacă nu inexistente, până acum.

Aproximativ 100 de documente secrete obținute de Washington Post plasează Huawei în centrul unui program de supraveghere a cetățenilor din China. Oficialii companiei se pare că erau atât de mândri de tehnicile pe care le-au dezvoltat în cadrul programului de spionaj în masă, încât au realizat prezentări în acest sens. În ele, explică pe larg modul în care aplicațiile lor software și terminalele Huawei pot ajuta la analiza vocilor, la monitorizarea centrelor de detenție, la aflarea locului în care se află un cetățean și la supravegherea celor din provincia Xinjiang.

Huawei, responsabilă de spionaj

Huawei a făcut de mai multe ori subiectul criticilor legate de lipsa de transparență vizavi de relația pe care o are cu guvernul de la Beijing, susținătorul său. Deși mai multe guverne importante au făcut eforturi pentru a elimina echipamentele Huawei din infrastructurile naționale de comunicații, Huawei a negat că ar colecta informații pentru chinezi printr instalațiile 5G.

Conform analizei realizate de redactorii Washington Post, Huawei a jucat un rol fundamental în supravegherea populației din China pentru autoritățile de la Beijing. Informațiile din spatele acestei realități se regăsesc în materialele de marketing ale gigantului chinez, multe dintre ele, confidențiale.

Punctual, documentele postate pe un website public al Huawei, înainte să fie șterse pentru totdeauna la finele anului trecut, explică în detaliu cu producătorul de telefoane inteligente are instrumentele necesare pentru a ajuta autoritățile guvernamentale. Poate să identifice persoanele după voce, să monitorizeze persoanele de interes din punct de vedere politic, dar și să ajute efortul guvernului de reeducare ideologică. În plus, prin aplicațiile sale software, poate facilita gestionarea programelor de muncă forțată a celor aflați în detenție.

În final, redactorii Washington Post au analizat 3.000 de slide-uri PowerPoint care detaliau diverse proiecte de supraveghere dezvoltate de companie împreună cu partenerii săi. Multe dintre slide-uri au fost create în septembrie 2014 și cele mai recente editări au fost în 2019 și 2020. Nu este foarte clar în ce contexte au fost arătate aceste prezentări și cui.

Este important de reținut că, după publicarea rapoartelor, Huawei a negat că ar avea cunoștință despre proiectele menționate de Washington Post. În plus, a insistat asupra faptului că, la fel ca alți furnizori de servicii, oferă servicii de cloud conforme cu standardele industriei. Ambasada Chinei la Washington a făcut și ea o declarație pe marginea subiectului. „Huawei și-a exprimat de multă vreme în mod public disponibilitatea de a semna un acord de deplină transparență și de a înființa un centru de evaluare a securității cibernetice în orice țară pentru a fi analizată din exterior. (…) „Până acum, nicio altă companie nu și-a asumat vreodată un astfel de angajament.”, insistă autoritățile chineze din capitala SUA.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele