Toți românii care stau la apartament și nu numai trebuie să știe asta. Metode ca să păstrezi căldura pe timp de iarna în locuința ta
Îmi place sau nu, iarna este aici. Iar pentru cei care trăiesc în regiuni cu vreme rece, scăderea temperaturii poate însemna o creștere a cheltuielilor de încălzire în următoarele câteva luni.
De altfel, pentru a menține locuința caldă înseamnă aproape 70% din consumul total de energie, iar asta se traduce într-o factură mai mare. Cu toate acestea, facturile uriașe la utilități nu sunt singurul răspuns pentru a fi confortabil în această iarnă. Astfel, am adunat cele mai bune modalități de a îți menține casa caldă și confortabilă în acest an, fără a fi nevoie să cheltuiești o avere.
Perdelele
Acele perdele subțiri, deschise la culoare, pe care le folosești în timpul lunilor de vară, îți fac un deserviciu serios atunci când temperaturile încep să scadă. „În timpul iernii, înlocuiește-le cu draperii mai grele”, spune Leanne Stapf, The Cleaning Authority. „Acest lucru ajută la menținerea aerului cald înăuntru și frigul afară.”
De asemenea, profită de cel mai eficient încălzitor natural care există: soarele! „Deschide jaluzelele și draperiile în timpul zilei pentru a lăsa lumina soarelui să crească temperatura casei”, sugerează partenerul Trane Residential, Anthony Carrino.
În mod similar, dacă ești dornic să ții frigul afară, merită să închizi acele perdele când soarele apune. „Draperiile convenționale pot reduce pierderile de căldură dintr-o cameră caldă cu până la 10 la sută”, spune Stapf, citând cercetarea Energy.gov.
Mută mobila
Poziția mobilierului tău este o modalitate simplă care te-ar putea economisi bani de energie și ți-ar putea menține casa mai caldă. Practic, orice mobilier care acoperă caloriferele reprezintă un obstacol pentru circulația căldurii prin cameră.
În plus, iarna, este indicat să îți mutați mobila departe de orice perete exterior. Vei observa mai mult aerul rece dacă ești așezat lângă un perete exterior, așa că încercă să poziționezi mobila lângă pereții interiori.
Investește în izolație
Deși aceasta este o metodă mai costisitoare, asigură-te că locuința ta este izolată corespunzător, de altfel, este una dintre modalitățile cele mai rentabile de a economisi bani pe termen lung. Izolarea pereților este o parte esențială a unei case eficiente din punct de vedere termic și, prin urmare, mai ecologică, deoarece căldura este reținută în interior.
Pune un raft deasupra unui calorifer
Agățarea unui raft chiar deasupra unui calorifer este de fapt o completare excelentă pentru calorifer, deoarece ajută la distribuirea mai uniformă a căldurii radiatorului. Agățarea unui raft chiar deasupra unui calorifer, raftul acționează aproape ca un scut, ajutând la deplasarea căldurii spre exterior de la calorifer, în loc să lase căldura să se ridice până în tavan.
Adaugă covoare
Podelele neizolate pot reprezenta până la 10% din pierderile de căldură, mai ales dacă sunt goale și nu sunt izolate corespunzător. Dacă ai o podea din lemn, cu goluri considerabile între scânduri, atunci covoarele groase pot împiedica scăparea aerului cald. Nu contează că este un model simplu si ieftin sau unul elegant și scump, ambele te vor ajuta iarna.
Cu mențiunea că un covor elegant îți poate transforma camera într-un loc instagramabil, ceea ce este un plus.
Temperatura termostatului
Dacă modifici temperatura din termostat nu înseamnă că o să îți încălzești casa mai repede, doar va face ca centrala să lucreze pentru mai mult timp. Așadar, deși poate fi tentant să pornești termostatul când este rece, nu este cea mai bună mișcare pe termen lung. Aceste fluctuații extreme de temperatură fac centrala să funcționeze mult mai greu decât ar trebui și îți cresc facturile la energie. De altfel, recomandat este să crești temperatura casei undeva între 7 și 10 grade.
Curentul de aer
Multe proprietăți mai vechi, cu ferestre și uși cu geamuri simple, pot duce la lăsarea aerului din exterior în interior și a căldurii să scape afară. Evaluează-ți toate ferestrele și ușile și vezi dacă există goluri în cadru care permit curenții să se deplaseze liber. Dacă există curenți semnificativi care nu pot fi acoperiți cu ușurință, atunci ar merita să faci o investiție.
Dacă bugetul nu îți permite înlocuirea ușilor și ferestrelor sau dacă stai în chirie și nu ai voie să faci modificări substanțiale, atunci investește în perne de curent care pot fi folosite pentru a acoperi găurile în cadre. Aceasta, însă, nu sunt o soluție pe termen lung.
Centrala
Orice aparat se uzează și se strică în timp. Așadar dacă centrala ta are o vechime de cel puțin 10 ani, s-ar putea să fi venit momentul să le înlocuiești. În funcție de casă și apart, ai putea economisi cu unul nou cu clasa energetică de tip A – care folosește mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de căldură.
Mai mult, chiar dacă poate reprezenta o investiție substanțială, aceasta are implicații pe termen lung.