Scumpiri peste tot, în România: cu cât plătești mai mult coșul de cumpărături, decât anul trecut
În România a început un val de scumpiri fără precedent. Iată cât scoți din buzunar pentru alimentele de bază – mult mai mult decât anul trecut.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele şi avem produsele care s-au scumpit cel mai mult, raportat la noiembrie anul trecut.
Astfel, preţul uleiului a crescut cel mai mult cu peste 28 de procente, din noiembrie anul trecut până acum. Cartofii s-au scumpit cu aproape 23 de procente. Un alt aliment de bază a cărui preţ a explodat este pâinea care e mai scumpă cu peste 9%.
Dacă concluzionăm şi facem o comparaţie a unui coş întreg de cumpărături, pe care îl umplem fiecare la final de săptămână, vom constata că pe produsele pe care dădeam anul trecut undeva la 350 de lei, anul acesta le plătim cu 450 chiar 500 de lei.
De parcă nu era de ajuns că s-au scumpit facturile la energie electrică și gaze, acum trebuie să pui deoparte mai mulți bani și pentru coşul de cumpărători. Potrivit INS, energia electrică s-a scumpit cu 8%, valoare raportată după ce s-a aplicat schema de compensare la acest serviciu, începând de luna trecută. Iar gazele cu 49.42%.
Rata inflaţiei anulează şi creşterea salariului mediu net, care a ajuns să fie în valoare de 3.544 lei. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut a crescut cu 6%. O valoarea mult prea mică dacă ne raportăm la valul de scumpiri.
Specialiştii spun că un nou val de scumpiri se va declanşa începând cu luna aprilie, atunci când vor fi eliminate toate facilităţile de la plata facturilor la energie electrică şi gaze.
Când vom scăpa, de fapt, de scumpiri. Economiștii s-au liniștit
Deși, în acest moment, traversăm multiple crize, se pare că situația inflaționistă este una temporară. Cel puțin asta ne anunță Liviu Voinea, consultant senior al Fondului Monetar Internaţional.
Românii asistă, de luni bune, la scumpiri peste scumpiri, atât la produsele alimentare, cât, mai ales, pe piețele de energie electrică și gaze naturale.
În acest context, mulți dintre noi ne întrebăm când și, mai ales, dacă, acest fenomen va lua vreodată sfârșit.