18 dec. 2021 | 10:48

Iei o pastilă și nu mai trebuie să faci sport: cum ajută descoperirea persoanele cu dizabilități

ACTUALITATE
Iei o pastilă și nu mai trebuie să faci sport: cum ajută descoperirea persoanele cu dizabilități

Veste bună pentru oamenii care nu sunt capabili de exerciții fizice sau care, pur și simplu, sunt prea comozi ca să facă sport. Oamenii de știință ar putea fi în curând capabili să creeze o pastilă care reproduce efectele exercițiilor fizice, fără exercițiile propriu-zise.

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU) spune că a identificat un semnal molecular care este trimis către creier și ochi imediat după exercițiu, potrivit unui comunicat de presă. Mai precis, semnalele călătoresc prin particule de lipide către sistemul nervos central.

Cercetătorii au publicat luna trecută o lucrare despre descoperirile în revista Clinical & Experimental Ophthalmology. Acum speră că vor putea folosi aceste particule pentru a crea o pastilă care poate fi luată ca o vitamină.

Ai putea să iei o pastilă care să acționeze ca o oră de sport

„În esență, prescriem mesajul molecular al exercițiilor fizice celor care nu sunt capabili din punct de vedere fizic”, a declarat în comunicat Riccardo Natoli, șeful Clear Vision Research la ANU și coautor al studiului.

Echipa a vrut inițial să descopere efectele exercițiilor fizice asupra retinei. Deși știau că exercițiile au ajutat la menținerea vederii sănătoase, ei nu au înțeles impactul total al acestora, potrivit comunicatului.

„Am descoperit că beneficiile exercițiilor se extind cu mult dincolo de ceea ce a fost cunoscut în mod tradițional”, a spus Joshua Chu-Tan, cercetător postdoctoral la ANU și coautor al studiului, în comunicat. „Cu toate acestea, acest lucru a fost, în mare parte, substudiat în retină, în ciuda faptului că retina este o extensie a creierului”.

Acum doresc să se bazeze pe această cercetare pentru a crea tratamente și terapii pentru cei care suferă de afecțiuni neurologice. Această pastilă ar putea fi, de asemenea, bună pentru paraplegici sau pentru cei care altfel nu își pot folosi membrele pentru a face sport.

„S-a sugerat că prescrierea de exerciții fizice pacienților care suferă de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson poate ajuta la îmbunătățirea și încetinirea progresiei bolii”, a spus Chu-Tan.

Deci, deși s-ar putea să nu-ți ofere brațele lui Chris Hemsworth, pilula s-ar putea dovedi a fi incredibil de benefică pentru o parte a populației care are cea mai mare nevoie de ea.