11 dec. 2021 | 09:25

Când vom scăpa, de fapt, de scumpiri. Economiștii s-au liniștit

ACTUALITATE
Când vom scăpa, de fapt, de scumpiri. Economiștii s-au liniștit

Deși, în acest moment, traversăm multiple crize, se pare că situația inflaționistă este una temporară. Cel puțin asta ne anunță Liviu Voinea, consultant senior al Fondului Monetar Internaţional.

Românii asistă, de luni bune, la scumpiri peste scumpiri, atât la produsele alimentare, cât, mai ales, pe piețele de energie electrică și gaze naturale.

În acest context, mulți dintre noi ne întrebăm când și, mai ales, dacă, acest fenomen va lua vreodată sfârșit.

Vom scăpa în curând de scumpiri

Din fericire, oficialul FMI ne spune că nu vom avea parte de scumpiri la nesfârșit și că actuala criză inflaționistă are caracter temporar.

Economiștii privesc cu mare încredere și optimism către evoluția economică a țării, în perioada următoare, încurajați fiind de faptul că, excluzând inflația, celelalte elemente economice arată mai bine decât în 2020.

“Per total, economia globală este în prezent într-o stare mai bună decât era cu un an în urmă. Dar a apărut o provocare importantă – inflaţia. Inflaţia creşte rapid peste tot pe glob şi ar putea încetini revenirea economică şi să determine o rapidă înăsprire monetară şi fiscală care să afecteze grupurile sociale cele mai vulnerabile. Incertitudinea despre evoluţia inflaţiei survine în primul rând din evoluţia pandemiei, din durata problemelor de distribuţie – pe care deja le trăim, şi din felul în care aşteptările despre inflaţie vor evolua.

Dacă privim la factorii care determină această creştere a inflaţiei, ei sunt de natură tranzitorie: scăderea inflaţiei în anul anterior, revenirea cererii – care nu a fost cauzată de creşterea veniturilor, ci de creşterea disponibilităţii unor venituri – aglomerarea lanţurilor de aprovizionare, întârzierea livrărilor – acestea nefiind permanente – dar şi de creşterea majoră a preţurilor la energie, în special la gaz. (…)

Diferenţa cumulativă a veniturilor, care arată pierderea cumulată a salariilor începând de la momentul de vârf al veniturilor de dinaintea unei crize, este un indicator care în majoritatea economiilor în dezvoltare e încă negativ, şi este departe de a se ameliora, lucru care sugerează că presiunile inflaţioniste curente pot scădea în viitor pe partea de cerere.

Un alt argument pentru caracterul tranzitoriu al inflaţiei este însuşi succesul pachetelor de sprijin fiscal, care a dus la limitarea pierderilor economice mult mai rapid decât în cazul altor crize anterioare, iar datorită acestor pachete de sprijin, economisirile excedentare acumulate în timpul crizei se transformă acum în consum, fenomen care nu va avea efecte pe termen lung, deoarece există un număr limitat al acestor sume economisite.

Prin urmare, e de aşteptat ca ratele de creştere a inflaţiei să fie temporare”, a explicat Liviu Voinea.