Planul ambițios de completare a locurilor de muncă din România: cum se rezolvă criza, conform experților
România se confruntă cu una dintre cele mai agresive crize de personal pe piața muncii din ultimii 30 de ani. Incredibil de mulți români refuză să lucreze, în timp ce numărul asiaticilor aduși pentru a ocupa poziți pe meleaguri mioritice a explodat.
În timp ce mulți români se plâng de salariile din România sau de condițiile de lucru, locurile de muncă rămâne neocupate, afaceri intră în faliment, iar calitatea serviciilor scade. Partea bună este că autoritățile române au un plan în acest sens. Partea proastă este că s-ar putea să fie mai greu de materializat decât pare la prima vedere.
Ministerul Muncii vrea să ”rezolve” piața muncii
Pe marginea acestui subiect a vorbit noul ministru al Muncii, Marius Budăi. Oficialul a insistat pe faptul că, pe următoarea perioadă, se orientează către îmbunătățirea măsurilor de ocupare a locurilor de muncă din țara noastră.
„Strategia Ministerului Muncii pe următoarea perioadă se orientează către îmbunătăţirea măsurilor de încurajare a ocupării. Noi trebuie să recuperăm acest decalaj, ceea ce s-a întâmplat scăzând rata ocupării forţei de muncă în această perioadă de criză economică şi criză sanitară. Ne propunem ca, cel puţin până în 2023 sau dacă nu finalul lui 2024, să depăşim rata de ocupare de 70%. Este un deziderat asumat şi în faţa Comisiei Europene şi asta nu o putem face decât prin măsuri clare”, a arătat Budăi, în cadrul Galei Financial Intelligence.
În final, totul se rezolvă cu bani, iar ministrul de resort a atras atenția asupra faptului că a planificat un buget generos în programul de guvernare 2021 – 2024 pentru calificarea angajaților.