07 dec. 2021 | 11:06

Răsturnare de situație cu pensiile speciale. Anunțul care clarifică tot UPDATE

Social
Răsturnare de situație cu pensiile speciale. Anunțul care clarifică tot UPDATE
Guvernul Ciucă caută soluții pentru pensionari

Premierul Nicolae Ciucă și echipa sa guvernamentală sunt în aceste zile sub presiune. Pe de-o parte este vorba de presiunea crizei generate de pandemie și a noilor cazuri depistate, cu varianta Omicron. De cealaltă parte, o criză și mai acută, moștenire de la vechea guvernare, este cea legată de plata pensiilor celor aproape 5 milioane de pensionari. Surse politice spun că s-ar fi găsit o modalitate de a onora aceste plăți, dar nu va fi una care să-i mulțumească pe cei aflați la putere, stopând pensiile speciale

Guvernul de coaliție decide prorogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali

În ședința de luni seara, așa cum era de așteptat, PSD PNL și UDMR au luat în discuție decizia de a proroga intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali. Din 2019 și până astăzi, este a treia oară când se decide o astfel de măsură. Justificarea, de această dată, este lipsa banilor la bugetul de stat care să acopere toate sumele necesare plății pensiilor sociale și a pensiilor speciale. Marcel Ciolacu este cel care a dat vestea, la finalul ședinței de Guvern.

Credem că cea mai bună soluție în acest moment este prorogarea de termen pentru un an de zile”, declara aseară Marcel Ciolacu, mențonând faptul că astăzi va mai avea loc o întrevedere între miniștrii impicați, dar că, mai mult ca sigur, prorogarea va fi măsura adoptată.

Știrea inițială

Guvernul Ciucă caută soluții pentru pensionari

Deși noua formulă guvernamentală venea cu mai multe propuneri de măsuri sociale, mai ales pentru pensionari, realitatea acum este cu totul alta, din păcate. Moștenirea lăsată de Florin Cîțu, mai ales la Ministerul Finanțelor, dar și la Ministerul Muncii, a pus actuala administrație în imposibilitatea de a-și onora plățile către cei aproape 5 milioane de pensionari.

Acesta, spun surse politice, ar fi și unul din motivele unui început de tensiuni între PSD și PNL, dar se încearcă găsirea unor soluții de moment pentru a nu rămâne pensionarii români fără bani în cont.

Se taie pensiile speciale

Una din soluțiile găsite, spun sursele politice, ar fi prorogarea pentru pensiile speciale ale aleșilor locali din teritoriu, astfel sumele arondate acestora ar putea să acopere deficitul din bugetul Ministerului Muncii.

Decizia de prorogare pentru pensiile speciale ar putea stopa pe de-o parte criza bugetară și plata pensiilor. Pe de altă parte ar stopa creșterea deficitului bugetar, cumulat cu majorările promise de actuala administrație pentru pensiilor românilor.

Forțați de împrejurări să-i nemulțumească pe aleșii locali

Dacă ar fi intrat în piață, pensiile speciale ar fi avut un impcat bugetar de cel puțin 600 de milioane de lei, bani care în acest moment nu există la Ministerul Muncii. Aceleași surse politice mai spun că la Ministerul Finanțelor se dezbate în aceste zile măsura amintită, iar cele două partide principale de la guvernare, PSD și PNL ar fi căzut de acord, cel puțin în teorie, asupra acestei măsuri.

Intrarea în vigoare a măsurilor privind pensiile speciale pentru aleșii locali este un alt măr al discordiei pe holurile și în ședințele din Parlament. USR și AUR, intrate acum în opoziție, atât cu PSD, cât și cu PNL, nu sunt de acord cu intrarea în vigoare a acestor măsuri, justificând exact această lipsă a banilor de la bugetul de stat și că prioritare sunt pensiile celor aproape 5 milioane de români, și că pensiile speciale ar trebui pentru moment stopate.

Rămâne să vedem care va fi decizia executivului condus de Nicolae Ciucă în zilele următoare.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Capital.ro
Horoscopul banilor pentru luna mai 2024. Zodiile care vor avea câștiguri financiare deosebite
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro