08 dec. 2021 | 20:50

Taxe vamale și TVA 2021: tot ce trebuie să știi despre noua legislație și cum te poate afecta

ACTUALITATE
Taxe vamale și TVA 2021: tot ce trebuie să știi despre noua legislație și cum te poate afecta

Dacă obișnuiești să faci achiziții din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, trebuie să știi că ești nevoit să respecți un regim fiscal aparte. Este vorba despre anumite taxe vamale și de TVA pe care s-ar putea să fii nevoit să le suporți.

Înainte de a face orice achiziție, e bine să te documentezi temeinic cu privire la ce presupune ea, pe lângă costul propriu-zis. De exemplu, să presupunem că vrei să cumperi un autoturism, online, din Statele Unite ale Americii sau din China. Nu vorbim, deci, despre o achiziție intracomunitară (efectuată în interiorul Uniunii Europene), ci despre una extra. În acest caz, trebuie să știi că regimul fiscal diferă. E posibil să ajungi la un cost final atât de piperat, încât achiziția să nu ți se mai pară deloc tentantă. Tocmai de aceea, cunoașterea exactă a tuturor costurilor adiacente este esențială.

„Piețele statelor din afara UE pot oferi în anumite situații prețuri mai bune sau produse care încă nu există pe piața UE.

Aparent, acesta poate reprezenta un beneficiu pentru consumatori, dar, dacă luăm în calcul toate celelalte elemente care nu sunt atât de vizibile, cum ar fi taxele suplimentare, ce pot mări cu mai mult de jumătate prețul unui produs, sau calitatea îndoielnică a unor produse și faptul că pentru aceste achiziții nu mai beneficiezi de protecția legislației europene, atunci lucrurile nu mai stau atât de bine.

Prin urmare, înainte de a cumpăra din afara UE, informează-te și fii conștient că, în cazul în care vei avea probleme, este posibil să nu beneficiezi de sprijinul unei organizații ca atunci când cumperi din UE”, a declarat Irina Chirițoiu, Director ECC Romania.

Ce trebuie să știi despre taxele vamale

Taxa vamală se calculează de obicei ca un procent aplicabil prețului, incluzând taxele de transport și costurile de asigurare. Dacă există o convenție de comerț liber sau ceva similar semnat între UE și statul din care îți comanzi bunurile, taxele vamale pot fi reduse sau eliminate. Pentru a obține asemenea beneficii trebuie să obții un document separat, de obicei un certificat de origine din statul de unde l-ai achiziționat.

Un exemplu recent de astfel de acord este CETA – acordul economic dintre UE și Canada semnat de curând și care va aduce pentru anumite produse reducerea sau eliminarea completă a taxelor vamale.

Dacă dorești mai multe informații despre taxele vamale aplicabile te poți adresa Direcției Generale a Vămilor – www.customs.ro.

Potrivit unor calcule efectuate de madalinliviu.ro, în cazul Chinei, TVA-ul se calculează în felul următor: Prețul produsului x 19 % (aceasta fiind valoarea TVA-ului în România din 2017) / totul împărțit la 100 = suma care trebuie datorată statului român. Taxele vamale sunt calculate de către vameș, atunci când pachetul ajunge în vamă. Ca fapt informativ, taxele vamale nu vor depăși niciodată 5%, acesta fiind procentul maxim care poate fi adăugat. Trebuie menționat faptul că taxe vamale sunt adăugate doar pentru comenzile a calor valoare depășește 150$, până în această sumă veți plăti doar TVA, iar până în 10$ nu veți plăti absolut nimic.

Există, totuși, două moduri prin care poți evita plata taxelor vamale pentru cumpărăturile din China. Pentru a beneficia de un astfel de avantaj, fie alegi un produs până în 10 euro, fie alegi magazine cu depozite în Europa. Legislația nu prevede alte excepții.

Ce se întâmplă în cazul SUA?

Ei bine, în cazul în care primești un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.

În situaţia în care valoarea globală a bunurilor depăşeşte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale.

Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere.

Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente.

TVA pentru achiziții din afara Uniunii Europene

De asemenea, trebuie să știi că, în momentul în care coletul ajunge în România, serviciul poștal sau de curierat va completa o declarație vamală și o declarație TVA pentru tine și te va taxa pentru aceasta – costul TVA, plus costul serviciului.

Ce trebuie să faci, pentru a face cumpărături în siguranță, chiar și din SUA sau China:

Indiferent de statul unde plasezi comanda, trebuie să știi că există niște reguli unviersal valabile și că ai o serie de drepturi, în calitate de consumator. Doar respectând următorii pași, te poți asigura că drepturile tale nu sunt încălcate și că nu te expui riscurilor de a fi păcălit sau de a plăti sume colosale, în mod nejustificat:

Verifică foarte atent unde își are sediul comerciantul. Nu te lua după terminația site-ului pentru că aceasta nu indică statul în care își are efectiv site-ul vânzătorul, ci statul unde este înregistrat acel site.

  • Caută datele de contact ale comerciantului pe site. De regulă, poți găsi aceste informații în secțiunea „Contact”. Informațiile mai pot fi găsite și în secțiunile „Mențiuni legale”, „Termeni și condiții” sau „Protecția datelor personale”. Dacă nu le găsești, iar comerciantul are doar un formular online de contact, evită să cumperi de la acesta.
  • Dacă nu poți găsi informații despre identitatea comerciantului pe site, poți utiliza WHOIS (terminații .org, .com), ROTLD (terminații .ro), EURID (terminații .eu) sau altele asemănătoare pentru a vedea de cine este înregistrat acel domeniu de internet.
  • Evită totuși să cumperi de pe un site care nu are informații privind identitatea profesionistului.
    Caută pe internet informații despre vânzător, opinii ale altor consumatori care au mai cumpărat de la acesta sau evaluări ale site-ului făcute de alte site-uri specializate, dacă există.
  • Citește cu atenție toate informațiile legate de livrare, termene, posibilitatea de a te retrage din contract într-o anumită perioadă, dacă există.
  • Citește cu atenție informațiile legate de garanții, care este întinderea acestora, cum poți trimite un produs în garanție și la cine, care sunt costurile suplimentare pe care acest lucru le implică.
  • Verifică informațiile legate de taxele vamale și alte taxe suplimentare, dacă acestea există pe site-ul comerciantului. Dacă nu, caută informațiile pe site-ul Direcției Generale a Vămilor.
  • Niciun magazin online nu va cere niciodată codul PIN al cardului, așa că închide imediat orice pagină de internet care face acest lucru.
  • Solicită de la bancă și de la compania de carduri informații privind procedura de refuz la plată, în special despre situațiile în care aceasta se aplică și termenele în care o poți demara.
  • Citește cu atenție termenii și condițiile garanțiilor oferite de serviciul de transfer de bani online, pentru a afla care sunt situațiile în care te pot ajuta să-ți recuperezi banii.
  • Verifică dacă există comisioane pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată și care este cuantumul acestora.