07 dec. 2021 | 12:35

Realitatea familiilor din România: numărul îngrijorător al copiilor abuzați în familie

ACTUALITATE
Realitatea familiilor din România: numărul îngrijorător al copiilor abuzați în familie

În cadrul unui studiu al Salvați Copiii România, rezultă o incidență mult mai mare a aplicării pedepselor fizice în famile. Iată care e realitatea familiilor din țara noastră.

Copiii au răspuns că 46% dintre ei sunt bătuți sau loviți, în comparație cu ce au recunoscut părinții, adică 28%.

Aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută. De asemenea, 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor.

Deși în scădere, acte de violență comise asupra elevilor de către personalul din școli reprezintă 5% din declarațiile copiilor, iar abuzurile emoționale, 22%, potrivit studiului citat de Hotnews.

Realitatea familiilor din România e una sumbră

Mai mult, fenomenul foametei îndurate de copiii români se păstrează la un nivel inacceptabil pentru o țară a Uniunii Europene. Unul din cinci copii (18%) declară că i se întâmplă să meargă la culcare flămând, în timp ce furturile comise pentru a mânca au rămas la același nivel ca în 2013 (2%).

Prin comparație cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarcă o creștere semnificativă a procentului părinților care recunosc incidența abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%).

Potrivit studiului, 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc (des, 23%, și în situații excepționale, 34%), iar 44% au afirmat că nu apelează niciodată la pedeapsă.

Totuși, doar 31% dintre copii au răspuns că nu sunt niciodată pedepsiți acasă. Pedepsele înseamnă restricționarea accesului la telefonul mobil (22%); restricționarea ieșirilor la joacă, afară, cu prietenii (7%) sau a accesului la calculator/tabletă/internet (8%) și la televizor (5%); mustrări verbale, ceartă (5%); lipsa banilor de buzunar (3%); obligativitatea de a citi sau de a face lecții suplimentare (3%); pedepse corporale (1% ) și obligația de efectuare a unor treburi casnice (1%).

Îngrijorătoare sunt pedepsele care presupun punerea în genunchi a copiilor (5%), arsurile provocate cu diverse obiecte (țigara, fierul de călcat sau apă clocotită) (1%) și internarea în spital ca urmare a bătăii (1%).