Populația de zimbri din România se reface: cum a fost posibil
Una din speciile considerate dispărute se reface încet și sigur. Populația de zimbri o duce foarte bine în sălbăticie, departe de om.
Conform informațiilor, ultimul zimbru din Europa ar fi fost vânat de braconieri în 1927. De atunci, specialiștii au încercat refacerea populației și nu oriunde, ci în România, în rezervații special create pentru ca zimbri să fie feriți de eventualele pericole umane.
Populația de zimbri a fost mutată în sălbăticie, cât mai departe de oameni
Omul este, prin definiție, atât cea mai inovatoare specie, cât și cea mai distructivă – afirmație care poate să pară un paradox, însă aceasta este, din păcate, cruda realitate.
Pentru ca populația de zimbri să fie refăcută, câțiva oameni cu suflet au depus eforturi colosale ca să dea speciei acestor animale șansa de a continua să existe, astfel că au fost mutați în sălbăticie, departe de orice contact uman.
S-a luat această decizie întrucât, conform studiilor, zimbrii au șanse înzecit mai mari de supraviețuire în libertate, captivitatea nefiindu-le prielnică.
În paralel, aceștia sunt monitorizați constant, deși devine, pe zi ce trece, tot mai greu. Zimbrii preferă să trăiască în zone cu vegetație abundentă, singurele semne ale existenței acestor magnifice animale fiind coaja roasă a copacilor sau eventualele urme de copite, lăsate în praf sau noroi.
„Era o necesitate urgentă de a da din nou o șansă zimbrilor de a trăi în libertate și de a-și mixa genele cu cei aflați în captivitate”, a spus Matei Miculescu, pădurar.
Următorul pas ar fi reintroducerea zimbrilor și în alte zone împădurite din Carpați. Momentan, aceștia pot fi zăriți doar în Munții Țarcului, „unde o duc bine”, a declarat Marina Drugă, lider al proiectului WWF. „Obiectivul este de a ajunge la 250 de exemplare în cinci ani”, a mai spus aceasta.
WWF este de părere că toate legăturile zimbrilor cu oamenii trebuie tăiate, ele fiind, prin definiție, animale sălbatice și, în mare parte, solitare.
În prezent, aproximativ 6.000 de zimbri trăiesc în pădurile din Europa, iar acest lucru se datorează și „restart-ului” dat în România.