Piața imobiliară pare să bubuie: ce se întâmplă cu prețurile, ce nu-și mai permite nimeni
Pandemia se pare că nu a făcut o treabă foarte bună în a speria dezvoltatorii imobiliari. Nu a influențat într-o manieră negativă nici măcar vânzătorii de apartamente vechi. Situația este îngrijorătoare și tinde să fie din ce în ce mai dificil să-ți permiți o locuință în condiții civilizate.
Românii suferă de simțul proprietății. Din cauza educației, a sechelelor din comunism sau a altor traume din copilărie, abia așteaptă să se îndatoreze pe 25-30 de ani, iar această obsesie autohtonă se reflectă în prețurile din ce în ce mai inaccesibile la apartamente. Apartamentele de peste 100.000 de euro sunt la ordinea zilei, iar partea șocantă este că mulți români plătesc avansuri la astfel de sume pe locuințe care există doar în stadiu de proiect.
Criza imobiliară, o posibilitate reală
Un apartament cu trei camere la periferia Bucureștiului costă în momentul de față peste 100.000 de euro, iar Capitala nici măcar nu este o excepție de la regulă. Prețurile apartamentelor cresc de mai bine de jumătate de an, iar trendul de menține și pe final de 2021. Având în vedere creșterea prețurilor la materiale de construcții, combustibil și energie, dezvoltatorii vor avea motive solide să crească și mai mult valoarea de achiziție.
Deși fondurile din spatele programului Prima Casă sunt epuizate de luni bune, iar BNR a anunțat deja înăsprirea condițiilor de acordare a creditelor pentru locuințe din 2022, prețurile nu par să scadă în niciun colț al țării. Va fi interesant să vedem ce se întâmplă când se va declanșa următoarea ediție a programului Prima Casă, dar pronosticurile nu sunt optimiste deloc.
Cererea pentru apartamente este uriașă, iar agenții imobiliari au atras atenția că nici după epuizarea fondurilor din spatele programului guvernamental, prețurile nu au scăzut deloc, cum se întâmpla în alți ani. Nu ajută nici cartierele rezidențiale construite în afara orașului la acest boom imobiliar, ba mai rău. Fostele cartiere mărginașe, cum sunt Grivița, Rahova, Ferentari, Văcărești, Titan sau Pantelimon, acum au devenit brusc zone de interes, premium, pentru că sunt mai aproape de centrul Bucureștiului, comparativ cu diverse localități din Ilfov încărcate de duplexuri. Acest fenomen se întâlnește și în celelalte orașe mari ale țării, dar nu numai.