23 nov. 2021 | 06:30

Criza alimentelor, mai problematică decât se credea inițial: de ce pare să fie la nivel mondial, nu doar în România

ACTUALITATE
Criza alimentelor, mai problematică decât se credea inițial: de ce pare să fie la nivel mondial, nu doar în România

După câteva săptămâni de speculații legate de o posibilă criză a alimentelor, încep să ajungă în piață tot mai multe semne că fenomenul nu va fi unul izolat și, la fel ca pandemia, va avea repercusiuni la nivel global, nu doar în China, unde s-a tras semnalul de alarmă.

În ultimele câteva luni, prețurile au crescut în majoritatea sectoarelor economice, inclusiv energie, combustibil sau materii prime. Nici forța de muncă nu este ieftină, în cazul în care o găsești. Era doar o chestiune de timp până când aceste scumpiri să se resfrângă asupra altor domenii, în fiecare colț al Europei.

Stocurile de alimente, o problemă mai mare decât prețurile

În România, încă de acum câteva săptămâni, am anunțat practica unor magazine din orașe importante de a raționaliza vânzările în cazul alimentelor de bază. În Ungaria, companiile de morărit au anunțat scumpiri cu 40%, în timp ce producătorii de pâine vor să ridice prețurile cu peste 10%. Această realitate este foarte importantă pentru că maghiarii nu sunt săraci sau izolați de piețele externe, iar teritoriul lor este propice agriculturii.

Conform datelor publicate de Hungary Today, situația problematică actuală este rezultatul unui cumul de factori care influențează piața și care, în mod regretabil, sunt toți negativi. Energia, combustibilul, forța de muncă, îngrășământul, toate au costuri mai mari în 2021. La aceleași concluzii au ajuns și cei de la Bloomberg care au analizat fenomenul din SUA până în Rusia, iar prețul grâului este în creștere peste tot. În consecință, pâine devine mai scumpă.

Nu ajută nici faptul că, în 2021, culturile de grâu, cele mai întinse ca suprafață din lume, au fost lovite de secetă, îngheț și ploi puternice. Principialii exportatori, SUA și China au fost primii loviți de realitatea descrisă mai sus. Nu a durat mult până când China, din cauza secetei, a ajuns să crească masiv importurile și, în acest fel, să lovească și exportatori mai mici, precum România. Din acest motiv, țara noastră, după un an cu o producție record, nu avantajează la niciun nivel românii.

„Cu cât preţurile se duc mai sus, cu atât mai multă frică pătrunde pe piaţă, iar cumpărătorii sunt tentaţi să se lase pradă panicii”, a atras atenția Carlos Mera, un analist din domeniul agriculturii de la Rabobank. În opinia sa, din punctul actual, ”situația se poate înrăutăți”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele