Banii și Covid-19: ce se întâmplă cu valoarea monedelor, în pandemie
Criza de Covid și banii au o legătură directă și se influențează reciproc. În contextul creșterii numărului cazurilor de coronavirus, iată ce se întâmplă cu valoarea unor monede naționale.
Zlotul polonez s-a depreciat semnificativ. A ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste 12 ani, pe fondul deprecierii monedelor din Europa Centrală, din cauza temerilor investitorilor privind creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi a presiunilor provocate de aprecierea dolarului, conform Reuters.
Astfel, înainte de weekend, zlotul s-a depreciat cu 0,4% faţă de euro, atingând cel mai scăzut nivel din martie 2009. Asta în timp ce forintul ungar şi coroana cehă s-au depreciat fiecare cu 0,6%.
Numărul cazurilor de Covid crește, monedele scad
În prezent, Europa Centrală se confruntă cu o creştere masivă a cazurilor de COVID-19 şi încearcă să majoreze numărul persoanelor vaccinate.
„Există o creştere semnificativă a aversiunii faţă de risc pe plan global, legată de impunerea de restricţii în mai multe ţări europene”, a apreciat Mateusz Sutowicz, analist la Bank Millennium, citat de aceeași sursă.
Dolarul s-a apreciat pentru a patra săptămână consecutiv, ceea ce afectează moneda euro şi reduce apetitul de risc. După câştigurile din ultimele săptămâni, monedele din Europa Centrală se depreciază din nou.
„Este din nou un mix de creştere a cazurilor de COVID-19 şi de apreciere a dolarului”, a spus un trader din Praga.
În Ungaria, forintul a ajuns aproape de cel mai redus nivel faţă de euro din ultimele opt lui.
De asemenea, acţiunile companiei energetice ungare MOL au scăzut vinerea trecută cu 2,22%, după ce premierul Viktor Orban a anunţat că în februarie Ungaria va revizui şi posibil va extinde cu trei luni plafonul impus pentru preţurile combustibililor.
Datele publicate săptămâna trecută arată că rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 6,5% în octombrie, peste estimări, după o creştere de 30,7% a preţurilor la combustibili, care le-a dus peste nivelul psihologic de 500 forinţi pe litru.