Culoarea pielii, sub microscop: descoperirea fabuloasă a cercetătorilor
Timp de secole, culoarea pielii a avut o semnificație socială puternică – o caracteristică definitorie a rasei și un punct de plecare pentru rasism.
„Dacă întrebi pe cineva pe stradă care sunt principalele diferențe între rase, răspunsul va fi culoarea pielii”, a spus Sarah A. Tishkoff, genetician la Universitatea din Pennsylvania.
Dr. Tishkoff și colegii ei au arătat că aceasta este o eroare profundă. În revista Science, cercetătorii au publicat primul studiu la scară largă asupra geneticii culorii pielii la africani.
Cercetătorii au identificat opt variante genetice în patru regiuni înguste ale genomului uman care influențează puternic pigmentarea – unele întunecând pielea, iar altele făcând-o mai deschisă.
Distribuția pe scară largă a acestor gene și persistența lor de-a lungul mileniilor arată că vechile linii de culoare sunt în esență lipsite de sens, au spus oamenii de știință. Cercetarea „elimină un concept biologic de rasă”, a spus dr. Tishkoff.
Oamenii dezvoltă culoarea la fel ca și alte mamifere. Celulele speciale ale pielii conțin pungi, numite melanozomi, pline cu molecule de pigment. Cu cât mai mult pigment, cu atât pielea este mai întunecată.
Un concept social a fost dărâmat
Culoarea pielii variază și în funcție de tipul de pigmenți: Melanozomii pot conține amestecuri de maro-negru numit eumelanină și galben-roșu numit feomelanin.
Pentru a găsi genele care ajută la producerea pigmenților, oamenii de știință au început prin a studia oamenii de origine europeană și au descoperit că mutațiile la o genă numită SLC24A5 au determinat celulele să producă mai puțin pigment, ceea ce duce la o piele mai palidă. Deloc surprinzător, aproape toți europenii au această variantă.
„Știam destul de multe despre de ce oamenii au pielea palidă dacă au descendență europeană”, a spus Nicholas G. Crawford, cercetător postdoctoral la Universitatea din Pennsylvania și co-autor al noului studiu. „Dar se știa foarte puțin despre motivul pentru care oamenii au pielea închisă la culoare.”
Cele opt variante de gene pe care Dr. Tishkoff și colegii ei le-au descoperit la africani s-au dovedit a fi prezente în multe populații din afara continentului. Comparând ADN-ul acestor oameni, cercetătorii au reușit să estimeze cu cât timp în urmă au apărut genele.
Noile dovezi genetice susțin această explicație, dar adaugă o complexitate neașteptată. Oamenii cu pielea întunecată din sudul Indiei, Australia și Noua Guinee, de exemplu, nu au evoluat independent.