01 nov. 2021 | 10:29

Squid Game, sursă de malware, viruși și alte pericole online: cum a devenit serialul Netflix o problemă globală

ACTUALITATE
Squid Game, sursă de malware, viruși și alte pericole online: cum a devenit serialul Netflix o problemă globală

Squid Game s-a transformat într-un fenomen global în doar câteva luni și foarte mulți fani sunt curioși ce se poate întâmpla în continuare în îndrăgitul serial Netflix. Din păcate, hackerii profită de acea curiozitate, iar show-ul a devenit o cale eficientă de răspândire a amenințărilor cibernetice.

La scurt timp după lansare, Jocul Calamarului sau Squid Game a devenit cel mai popular show de pe Netflix, bucurându-se de peste 111 milioane de spectatori. Din păcate, nu a durat mult până când mai mulți infractori cibernetici au început să profite de pe urma interesului pentru producția coreeană.

Squid Game, sursă de infecții cu malware și tentative de fraudă

Conform unui studiu realizat de Kasperksy, Squid Game este premisa pentru un număr mare de troieni, adware, oferte false de costume de Halloween și alte tipuri de fraude online. Infecțiile legate de serialul Netflix se răspândesc pe internet printr-o serie de fișiere malițioase al căror nume include denumirea show-ului în limba engleză.

De cele mai multe ori, fișierele propagate de hackeri includ troieni capabili să instaleze multe alte programe care s-ar putea să-ți pună sistemul pe butuci sau să-ți fure informații sensibile, precum date de card. În cel mai optimist caz, au inclus aplicații de tip adware, care ți-au umplut browserul de reclame chiar și pe site-urile care nu aveau așa ceva. În final, au reușit să facă bani de pe urma ta.

”Kaspersky a descoperit, de asemenea, programe malware mobile care exploatau Squid Game. În speranța de a descărca un episod din Squid Game, utilizatorul descărca un troian periculos. Astfel, de câte ori o aplicație era lansată pe dispozitiv, aceasta solicita serverului de control să ruleze anumite comenzi. Printre aceste sarcini puteau fi, de exemplu, deschiderea unui tab în browser sau trimiterea unui SMS către numerele primite de la serverul de control.”, se arată în comunicatul companiei.

„Squid Game a devenit o noua momeală de succes, iar acest lucru a fost doar o chestiune de timp. Ca și în cazul oricărui alt subiect în tendințe, infractorii cibernetici intuiesc ce va funcționa și ce nu. Cum „Squid Game” este în vogă, observăm multe pagini de phishing care oferă spre cumpărare costumele populare din serial; altele invită utilizatorii să joace online jocurile din similare cu cele din serial. Nu este un secret că țintele ajung să-și piardă datele, banii și să aibă instalate programe malware pe dispozitivele lor. Este extrem de important ca utilizatorii să verifice autenticitatea site-urilor web atunci când caută o sursă prin care să urmărească serialul sau pentru a cumpăra produse legate de acesta”, spune Anton V. Ivanov, expert în securitate la Kaspersky.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele