26 oct. 2021 | 10:19

Piața imobiliară, pericol de explozie a bulei: ce se întâmplă în România, similaritățile cu 2008

ACTUALITATE
Piața imobiliară, pericol de explozie a bulei: ce se întâmplă în România, similaritățile cu 2008

În contextul unei creșteri aproape necontrolate a prețurilor de pe piața de imobiliare, se aduce în discuție din ce în ce mai des posibilitatea unei noi bule imobiliare cu consecințe dezastruoase pentru populație. Trendul este unul global, iar România nu face excepție de la regulă.

Când vine vorba de credite ipotecare și investiții imobiliare, tonul se dă în Statele Unite ale Americii, iar vânzările au crescut peste ocean cu 7% în septembrie față de august. Nu ajută nici faptul că prețul median de vânzare a crescut cu aproximativ 13,3% de la an la an, până la 352.800 de dolari. În privința explicațiilor pentru această situație, principalul vinovat este deficitul sever al forței de muncă, o problemă globală care, doar în SUA, a dus la un deficit al numărului de locuințe de 5,24 milioane.

Pandemia și criza din imobiliare

Conform analizei realizate de eToro, ce se întâmplă acum în domeniul imobiliarelor, criza angajaților și creșterea prețurilor, nu este sub nicio formă o etapă tranzitorie, ci începutul unui trend îngrijorător. Nu ajută nici obsesia unui număr din ce în ce mai mare de persoane de a deține o locuință. Trendul de creștere al prețurilor s-ar putea domoli în 2020, dar până la finele lui 2021, experții sunt de părere că vom mai vedea o creștere cu 12,1% a prețului, continuată anul viitor cu alte 5,3 procente.

Pe piața din România, care ne afectează în mod direct, trendul este de creștere al prețului și se vede în aproape fiecare colț al țării. Prețul mediu pe metru pătrat construit a înregistrat o creștere de 15,9% în septembrie, față de aceeași lună a anului trecut. Discutăm, practic, de o creștere de la 1304 euro până la 1507 euro. În București s-a putut observa o creștere un pic mai mare, de 16,8%. Clujul continuă să depășească toate recordurile, cu 1985 de euro pe metru pătrat.

Pentru că indiciile din piață referitoare la o nouă bulă imobiliară, similară cu cea din 2008, sunt evidente pentru un număr record de experți, BNR se pregătește deja cu câteva decizi radicale. De la 1 ianuarie 2022 intenționează să înăsprească semnificativ condițiile de contractare a creditelor imobiliare pentru cumpărarea de locuințe care nu sunt destinate ca reședință principală. Punctual, Banca Națională a României intenționează să ridice contribuția minimă a proprietarului la 25% pentru creditele în lei, 35% pentru cele în euro și 50% pentru cele în altă monedă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele