Cât de ușor pierzi angajații români, de ce își dau demisia: așa îți dai seama ce vor cu adevărat
Deja de ceva timp, tinde să fie din ce în ce mai dificil să găsești angajați noi, capabili și fideli în România. O analiză recentă a celor de la D&D Research ilustrează perfect realitatea din piața muncii, iar perspectivele nu sunt optimiste.
Majoritatea românilor petrec cea mai mare parte a timpului de la birou într-o perpetuă căutare pentru câțiva bani în plus. Nu de puțin ori, acesta este jobul: cum reușești să găsești mai rapid o mărire de salariu ca să-ți lași șeful, colegii, poate chiar și domeniul de activitate. Aproape niciodată nu te mai poți baza pe un angajat, nu poți investi în el timp și bani pentru că îți pleacă cu prima ocazie.
În cazul în care ai fost implicat într-un proces de recrutare, acestea nu sunt surprize. Surpriza constă în cifrele exacte aferente acestui trend îngrijorător ce pare să reducă la zero orice efort de creare și optimizare a unei echipe.
Cât de ușor își dau demisia românii
Șase din zece români aleg să plece de la actualul loc de muncă pentru un salariu mai mare. Dincolo de asta, nu mai puțin de 80% caută în mod constant oportunități pe site-urile de specialitate, se arată în analiza realizată de D&D Research pentru BestJobs.
„Când vine vorba de mobilitatea angajaţilor pe piaţa muncii, motivele sunt diferite în funcţie de nivelul de specializare. Astfel, pentru categoriile white şi blue collar, motivul principal care determină schimbarea jobului este salariul. Secundar, angajaţii din aceste categorii aleg să plece dintr-o companie atunci când apar nemulţumiri privind relaţia cu colegii sau cu superiorii. În schimb, angajaţii din categoria gold collar aleg să facă o schimbare în parcursul profesional atunci când apar diferenţe între viziunea şi valorile personale şi cele ale companiei, în primul rând, dar şi când simt nevoie de dezvoltare profesională, iar compania nu le poate oferi noi provocări”, se menţionează în concluziile studiului.
Ca referință, white collar sau gulerele albe este o referință la angajații care își desfășoară activitatea la birouri. Gold collar sau gulerele aurii se folosește în cazul angajaților cu specializări superioare.
În privința nemulțumirii principale, aproximativ jumătate dintre românii angajați sunt de părere că salariile au stagnat, în timp ce nivelul de muncă a crescut. Nu mai puțin de 57% dintre respondenți întâmpină probleme în a-și găsi un job, deși 71,6% au observa că oferta de locuri de muncă s-a diversificat. Aproximativ o treime dintre români au ajuns la concluzia că salariile nu sunt atractive.