Românii, dornici de investiții în acțiuni: pe ce loc sunt Tesla, UiPath sau Nio, în topul preferințelor
Nu mic este numărul românilor care au ajuns să creadă în acțiuni și în beneficiile lor pentru sporirea economiilor financiare. Acțiunile sunt cu atât mai sigure ca mijloc de investiție, cu cât companiile din spate evită scandalurile, pe cât posibil.
Nu este foarte clar ce consecințe va avea această realitate pe termen lung. Nici nu știu care sectoare de activitate pretind același interes din partea acționarilor în această săptămână ca acum o lună sau trei. Dacă ar fi să fac un pronostic, probabil că se vor vedea în continuare creșteri la acțiunile de referință, cum sunt cele din domeniul tehnologiei și mașinilor electrice.
Inclusiv acțiunile de la GameStop sunt prezente pe lista realizată de eToro. Diferența este că toate celelalte nouă sunt înfățișate ca ”acțiuni de creștere”, iar aceasta nu se numără printre ele.
Ce se întâmplă cu acțiunile românilor, pe ce pariază investitorii
„Am văzut cum evaluările acțiunilor big tech au scăzut în ultima lună, mai ales de când Rezerva Federală a indicat că este pregătită să majoreze ratele o dată anul viitor și de trei ori în 2023. Atunci când dobânzile sunt scăzute, investitorii sunt de obicei pregătiți să plătească prime ridicate pentru acțiunile de creștere în schimbul unor câștiguri potențiale viitoare mari. Cu toate acestea, într-un mediu de creștere a dobânzilor, acest compromis risc-randament poate deveni mai puțin atractiv pentru unii.
Faptul că acțiunile de creștere – și, în special, acțiunile big tech – domină din ce în ce mai mult portofoliile sugerează două lucruri: în primul rând, faptul că investitorii cred că majorările ratelor dobânzilor vor fi lente și constante; și, în al doilea rând, că aceștia sunt convinși că există încă destul de mult kilometraj în câștigurile acțiunilor de creștere. Cu excepția cazului în care Fed ia piața prin surprindere și începe să majoreze ratele mai repede decât așteptările pieței, credem că acțiunile de tehnologie și alte acțiuni de creștere vor continua să formeze coloana vertebrală a majorității portofoliilor”, spune Ben Laidler, Strategul pentru piețe globale al eToro.
Dincolo de realitatea de fond, Tesla a rămas cea mai deținută acțiune pe platforma eToro la nivel global, urmată îndeaproape de către chinezii de la Nio. Pe de altă parte, Nio este pe prima poziție în România, înainte UiPath și Tesla. Interesul pe această zonă este dat mai ales de pasiunea din ce în ce mai mare a șoferilor pentru mașini electrice.
Apple și Amazon și-au păstrat statutul de a treia și a patra cea mai populară acțiune în rândul utilizatorilor eToro, iar Microsoft a urcat de pe locul zece în al doilea trimestru pe locul șapte la sfârșitul celui de-al treilea trimestru. Alphabet, compania mamă a Google a reintrat în top 10 la finele trimestrului trei pe poziția a opta, după ce a raportat câștiguri extraordinare în al doilea trimestru.
„Cele patru mari acțiuni din domeniul tehnologiei, Apple, Amazon, Microsoft și Alphabet au raportat o creștere medie de 27% a veniturilor din al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului precedent și o creștere de 81% a câștigurilor, ceea ce arată evoluția puternică a pieței. Creșterea din al doilea trimestru al Alphabet a fost, de asemenea, impresionantă, subliniind că, în acest caz, instinctele investitorilor individuali au fost corecte iar aceștia sunt acum răsplătiți”, a adăugat Laidler.