12 oct. 2021 | 16:10

Facebook, Twitter și Google, împotriva dezinformării: țara care va avea de câștigat

ACTUALITATE
Facebook, Twitter și Google, împotriva dezinformării: țara care va avea de câștigat

În Australia, Facebook a golit news feed-ul de orice știre locală sau internațională, la începutul acestui an, spre nemulțumirea abonaților. Aceasta a venit ca o reacție la o propunere legislativă care îi obliga pe giganții tech Facebook și Google să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale. Acest gest care demonstrează „puterea imensă” pe care o are pe piață social media, a contribuit la escaladarea disputelor dintre Facebook și guvernul australian.

Impactul rețelelor sociale asupra comunității este extraordinar de mare, în contextul în care în jur de 17 milioane de australieni accesează rețeaua socială lunar.

 Cele mai mari rețele sociale sunt implicate unitar pentru detectarea dezinformării în Australia

Facebook, Twitter și Google s-au reunit recent și lucrează împreună pentru a susține formarea unei unități dedicate identificării dezinformării. Acesta poate fi considerat un pas în direcția „reconcilierii” cu guvernul de la Canbera care amenința cu legi mai dure împotriva rețelelor sociale.

Grupul pentru industria digitală (DIGI), care reprezintă interesele celor trei companii Big Tech în Australia, a anunțat că noul subcomitet de supraveghere a dezinformării va ajuta industria să se reglementeze, prin intermediul unui cod de conduită deja stabilit, conform Reuters.

Printre normele incluse în codul de conduită împotriva dezinformării se numără luarea de măsuri împotriva celor care transmit informații false, care afectează sănătatea publică, printre care se numără și COVID-19.

Formarea noului subcomitet al DIGI, din care mai fac parte Apple și TikTok, vine în contextul în care, săptămâna trecută, prim-ministrul Scott Morrison a catalogat rețelele sociale drept „un palat al lașilor”. În același timp, guvernul a anunțat că ia în calcul adoptarea unor măsuri care să responsabilizeze rețelele sociale, inclusiv să fie trase la răspundere pentru conținutul publicat pe acestea.

În ciuda faptului că măsurile adoptate de rețelele sociale ar putea reprezenta un pas în față pentru limitarea răspândirii dezinformării, în Australia apar întrebări cu privire la motivația platformelor.