Se anunță o iarnă mai ușoară pentru românii cu centrale termice de apartament: facturile mai mici la energie, de la Bruxelles
Pentru un moment, părea că românii nu mai au nicio scăpare când vine vorba de facturile explodate la energie electrică și gaze naturale. Din fericire, de când a început să se scumpească gazul și curentul, au apărut mai multe potențiale soluții. Cele mai recente vin de la Bruxelles.
Deja de câteva săptămâni, oficialii Comisiei Europene au anunțat că vor încerca să ajute consumatorii vulnerabili din Europa, grav afectați de scumpirile de pe piața de energie. Între timp, au fost publicate și câteva soluții pe marginea acestui subiect. Rămâne acum ca statele din blocul comunitar să introducă în legislația locală sau în relația furnizorilor cu clienții ”stimulentele” de la Bruxelles.
Facturi mai mici la energie pentru români: care este soluția
La finele zilei de ieri, Comisia Europeană a publicat o serie de mecanisme menite să ajute consumatorii de energie electrică și gaze naturale. În opinia oficialilor de la Bruxelles, statele membre UE trebuie să reducă taxele pe energie și să redistribuie profiturile rezultate din creșterea prețurilor către cei mai defavorizați din rândul populației. Anunțul a fost făcut de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.
„Toate statele vor beneficia de această situaţie pentru că sunt multe taxe pe energie”, a declarat Thierry Breton pentru postul de radio France Inter, adăugând că Bruxelles-ul va „stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a le redistribui celor mai defavorizaţi”.
Asta nu este însă tot, Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un set de măsuri temporare pentru ca țările membre UE să facă față creșterii explozive a prețurilor la gaz și curent. În mod regretabil, însă, abia la următorul summit al şefilor de stat şi de guvern din UE, ce urmează să aibă loc între 21-22 octombrie, vor fi discutate posibile soluţii pe termen lung.
Potrivit comisarului Thierry Breton, trebuie să ne aşteptăm la „şase luni de tensiuni” şi să punem în practică instrumentele care să permită unui număr de aproximativ 36 de milioane de gospodării europene defavorizate să „traverseze această perioadă dificilă”.
Până acum, măsurile anunțate de diverse guverne ale țărilor din UE au variat semnificativ, de la reduceri de taxe, vouchere pentru energie, ajutoare ţintite pentru cei mai defavorizaţi, până la îngheţarea preţurilor. Pe lângă acestea, comisarul pentru piaţa internă a indicat că Executivul comunitar va da statelor membre „posibilitatea de a reduce şi TVA”, aşa cum unele state au anunţat deja.