Se întâmplă cu facturile la gaz și curent în această iarnă, în România: măsura care afectează 13 milioane de români

Se întâmplă cu facturile la gaz și curent în această iarnă, în România: măsura care afectează 13 milioane de români

Prețurile la gaze naturale și energie electrică au explodat în ultimele luni, iar trendul pare să fie în continuare îngrijorător. Pe de altă parte, autoritățile române au creat mai multe mecanisme prin care să subvenționeze facturile cetățenilor.

După mai multe proiecte de subvenționare a costului la energie, oficialii din Guvern au ajuns până la urmă la două metode prin care să ajute populație. Prima vizează consumatorii vulnerabili, iar a doua are legătură cu o mare parte din populație care are un consum ”rezonabil” de gaz și curent. Conceptul de rezonabil pare destul de ciudat, dar este cât se poate de precis definit în lege.

Românii care vor avea facturi mai mici la gaz și curent, cine sunt

Deși au mai ajuns în spațiul online mai multe particularități legate de formele în care vor fi ajutați românii să-și plătească facturile la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL Cluj a oferit câteva date în plus. ”Aceste reduceri de prețuri vor apărea direct pe factură”, a insistat Daniel Buda și vor avea un efect direct asupra unui număr de nu mai puțin de 13 milioane de români.

Europarlamentul a insistat și pe faptul că aceste reduceri ar trebui să se resimtă pe facturi până pe 31 martie 2022, când, în teorie, ar trebui să se termine iarna.

„Guvernul condus de Florin Cîțu, chiar dacă este un guvern interimar, a venit cu o serie de măsuri care sunt menite să contracareze aceste creșteri de prețuri. Această creștere are loc la nivel mondial, are cauze multiple care, desigur, prea puțin contează pentru populație. Pentru că populația are nevoie de măsuri concrete și măsuri ferme din partea guvernanților. Și, iată, Guvernul lui Florin Cîțu a venit cu câteva măsuri care, spun eu, ne vor permite tuturor și vor permite românilor să treacă cu bine peste perioada de iarnă”, a declarat duminică europarlamentarul Daniel Buda.

Oficialul PNL a oferit și particularitățile de consum rezonabil pe care le-am menționat mai sus. “Aceste reduceri de prețuri vor apărea direct pe factură, astfel că populația sau beneficiarii nu vor avea de făcut niciun fel de demers scriptic, birocratic, pentru a putea beneficia de aceste reduceri. Impactul acestor reduceri va fi asupra a 5,2 milioane de gospodării din România, ceea ce înseamnă 13 milioane de români. La energia electrică vorbim de o compensare a consumului mediu între 30 de KW și 200 de KW pe lună. Cu alte cuvinte, vorbim de 150 de KW și 1000 de KW pe această perioadă. Prețul de referință la care se va acorda această subvenție este de 0.68 de lei pe KW/oră”, a mai spus liderul PNL Cluj. Pe partea de gaze naturale, compensarea va fi de 25% din factură și se va resimte până la un consum de 1200 de metri cubi pe an, insistă Buda.

Citește și: