08 oct. 2021 | 07:25

Facturile la gaz și curent ale românilor, în aer: ce se întâmplă cu plafonarea prețului la energie în România

ACTUALITATE
Facturile la gaz și curent ale românilor, în aer: ce se întâmplă cu plafonarea prețului la energie în România

Facturile la gaz și curent ale românilor, cheltuieli care au explodat deja pentru un număr foarte mare dintre noi, au devenit subiect un subiect politic pe care președintele Klaus Iohannis și premierul demis Florin Cîțu îl exploatează la maxim.

Traiul multor oameni din România, în condiții civilizate, depinde de accesul la energie electrică și gaze naturale. Din păcate, sunt șanse semnificative ca cei care trăiesc în condiții precare, cu pensii infime sau din salariul minim pe economie, să nu-și mai poată plăti la iarnă facturile la energie. Nu de alta, dar au explodat. Cu toate acestea, Iohannis și cu Cîțu folosesc această miză ca subiect de batjocură la adresa oamenilor obișnuiți și pasează ”mâța moartă” de la unul la altul.

Klaus Iohannis și plafonarea prețului la energie electrică

După jumătate de an, în care șeful statului și premierul ales de el s-au fofilat când vine vorba de plafonarea prețului la energie, acum, subit, au căzut cu toții de acord. În acest punct, însă, este imposibil să se mai petreacă. Florin Cîțu a fost demis, iar președintele nu are astfel de atribuții în România.

Chiar și așa, lipsa atribuțiilor și, practic, a abilității de a face ceva pe acest subiect, de a ajuta românii, nu-l împiedică pe Iohannis să comenteze pe marginea subiectului. ”Da, sunt de acord cu această măsură, acum, pentru această iarnă, dar decizia este evident în altă parte”, a spus Iohannis, citat de agenția de presă, la o vizită la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1.

În consecință, președintele țării s-a dus până la Cernavodă pentru a valida afirmațiile lui Cîțu de cu o zi înainte. „Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (…) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale”, a declarat Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, în opoziție absolută cu ce a afirmat pe marginea acestui subiect de N ori în ultimele săptămâni și luni, până să fie demis din funcție de premier.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele