09 oct. 2021 | 08:53

Dispar banii fizici? Băncile centrale vor să lovească Bitcoin-ul acolo unde îl doare mai tare

ACTUALITATE
Dispar banii fizici? Băncile centrale vor să lovească Bitcoin-ul acolo unde îl doare mai tare

În momentul de față, banii digitali, cunoscuți sub denumirea de „criptomonede”, aparțin unui sistem financiar descentralizat, necontrolat de autoritățile vreunui stat. Sunt lansați în mod privat și extrem de volatili, însă au un succes răsunător. Din cauza acestui succes, băncile centrale sunt îngrijorate și se pregătesc să dea lovitura de grație monedelor digitale actuale.

Cea mai populară criptomonedă a lumii, Bitcoin, a sărit săptămâna aceasta de pragul de 55.000 de dolari și puține sunt vocile din rândul analiștilor financiari care sunt de părere că moneda digitala are capacitatea a atinge chiar și o valoare dublă, în următoarele luni. De asemenea, Ethereum a depășit pragul de 3500 de dolari și se tranzacționa, vineri, cu aproximativ 3529, ca un apogeu al unui trend ascendent început pe 28 septembrie. Ultima oară când a gravitat în jurul valorii de 3600 de dolari, a fost 15 septembrie.

Evoluția din ultimele luni a criptomonedelor a băgat spaima în bancheri

Bancherii lumii sunt îngrijorați de succesul de care se bucură actualele criptomonede. Speriați de faptul că oamenii vor renunța la banii oficiali și se vor îndrepta tot mai mult către zona aceasta digitală, s-au gândit să lanseze și ei propriile monede, care să concureze cu Bitcoin.

Astfel, se pare că peste jumătate dintre băncile centrale ale lumii au în plan lansarea unei monede digitale în perioada următoare.

„Înainte de pandemie, amintiți-vă că obișnuiam să spunem, viitorul este digital. Odată cu pandemia, viitorul a sosit și foarte proeminent în lumea banilor”, a spus Georgieva.

Potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, peste jumătate din băncile centrale ale lumii au explorat crearea propriilor valute digitale (CBDC).

Diferența va fi, însă, majoră. Monedele digitale ale băncilor centrale vor fi reglementate oficial și, în mod automat, mult mai stabile decât actualele criptomonede.

„Când ne uităm la acest univers, cea mai fiabilă este moneda noastră digitală a băncii centrale. De ce? Pentru că au sprijinul statului și sunt integrate în politică monetară”, a spus oficialul FMI.