07 oct. 2021 | 07:10

”Vestea bună” cu prețul la energie, o ofensă la adresa românilor: de ce este improbabil să ne ajute

ACTUALITATE
”Vestea bună” cu prețul la energie, o ofensă la adresa românilor: de ce este improbabil să ne ajute

De câteva luni, se fac presiuni asupra Guvernului pentru a se plafona prețul la energie electrică și/sau gaze naturale. Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, iar acum vin ”promisiunile”, deși este improbabil să le mai materializeze cineva.

Într-un set de declarații cel puțin ciudate, dacă nu abstracte, fără o aplicabilitate reală, premierul Florin Cîțu a vorbit ieri despre plafonarea prețului la energie. A promis că se va întâmpla asta, toți românii vor avea de câștigat, inclusiv întreprinderile, dar inițiativa se va materializa după rezolvarea crizei politice. Adică, în practică, a făcut o promisiune în numele altcuiva, pentru că el se află acum în poziția de premier demis și e improbabil, dacă nu imposibil, să mai ocupe acest post.

Plafonarea prețului la energie sună bine în declarații

„Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (…) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale”, a declarat Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Deși declarația era una cât se poate de gratuită, în cazul în care am lua-o în serios, nu este clar dacă se referă la energie electrică sau gaze naturale, la prețul producătorului către furnizori, la cel al furnizorilor către consumatorii casnici, clienții finali. La fel, nu este clar dacă plafonarea se aplică la prețurile energiei vândute pe piața spot sau pe contracte bilaterale, pe piețele centralizate și nici cum se face această plafonare, dat fiind că producătorii au costuri diverse de producție, date de tipul materiei prime utilizate – apă, vânt, soare, cărbune, gaz, uraniu. Una peste alta, este improbabil ca românii să aibă în mod autentic parte de un ajutor în această iarnă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele