27 sept. 2021 | 06:00

Orașul din România care se dezvoltă într-un an cât alții în zece: ar putea fi noul Cluj, care-i secretul

ACTUALITATE
Orașul din România care se dezvoltă într-un an cât alții în zece: ar putea fi noul Cluj, care-i secretul

Când vine vorba de cele mai dezvoltate orașe din România și cu cele mai mari oportunități financiare pentru cetățeni, de obicei, te gândești la București, Cluj, Timișoara, Brașov și, nu de puține ori, Iași. Mai există însă un oraș care a crescut foarte bine în ultimii ani și are planuri din ce în ce mai ambițioase.

Data viitoare când te gândești unde să mergi câteva zile în țară, ar fi bine să treci pe lista posibilelor destinații și Oradea. Administrația orașului a făcut o treabă bună în ultima perioadă în a ilustra faptul că încă un oraș din România se poate ridica la standarde europene, sub conducerea potrivită.

Oradea, un exemplu de dezvoltare în România

Oradea ar putea intra în istorie prin realizarea propriei companiei aeriene, sub administrarea Primăriei, iar motivul din spatele ambiției este cât se poate de simplu. ”În mod particular conexiunea cu aeroportul din Bucu­reşti este o prioritate imediată pentru noi. Oradea trebuie să fie extrem de uşor accesibilă pentru locuitorii celei mai mari şi pu­ter­nice aglomerări financiare din România. Având în vede­re infrastructura convenţională insuficientă sau necores­pun­ză­toare (drum şi cale ferată) şi deoarece dezvoltarea acesteia nu depinde de autorităţile locale, acestea din urmă trebuie să identifice soluţii pentru ca această conectivitate să fie «pusă în operă» cât mai rapid şi la costuri rezonabile.”, atrag atenția oficialii de la Oradea.

Cu alte cuvinte, aceasta este o consecință a faptului că autostrăzi nu pot să facă până la București fără intervenția Guvernului, dar există și alte soluții. ”Viitoarea dezvoltare a oraşului depinde de realizarea acestei conexiuni, dar şi de rapiditatea cu care aceasta este realizată. Orice întârziere va mări decalajul nostru faţă de oraşe mai bine dezvoltate din regiune sau din această parte a Europei“, au insistat reprezentanţii Primăriei Oradea, într-un interviu acordat ZF. Inspirația pentru această inițiativă a venit din Danemarca, Estonia și Germania.

„Activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanţată din subscripţii publice, sponsorizări şi donaţii provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect. Valoarea exactă va fi determinată de un business plan, dar poate mai important de noile condiţii de pe piaţa, extrem de grav afectată de pandemie, industriei aviaţiei. Multe din regulile normale ale acestui sector s-au înrăutăţit sau dispărut, fiecare furnizor sau actor al industriei încercând să limiteze potenţialele pierderi.“, explică oficialii de la Oradea.

În practică, discutăm, în prima fază, de o cursă între Oradea și București ce va avea o frecvență de trei zboruri de zi în zilele lucrătoare și minimum două zboruri în zilele nelucrătoare. La începutul proiectul se va materializa cu două aeronave, iar primele curse sunt estimate pentru martie 2022.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele