10 apr. 2020 | 07:00

Românii care ”fură” de la chinezi, ar putea opri pandemia: ce se întâmplă la Oradea

ACTUALITATE
Românii care ”fură” de la chinezi, ar putea opri pandemia: ce se întâmplă la Oradea

Nu există un manual pentru combaterea coronavirus la nivelul unui oraș. Singurul lucru pe care îl poți face este să ”furi” idei de la alții și speri că funcționează și la tine, cum s-a întâmplat în Oradea.

În timp ce în Statele Unite ale Americii s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, 27.253 de cazuri noi de coronavirus, în China s-au înregistrat 63. Din câte se pare, chinezii se află pe ultima sută de metri când vine vorba de combaterea răspândirii pandemiei. Pentru a atinge această performanță, pe lângă măsurile de distanțare socială pe care le vezi în fiecare colț al planetei, autoritățile chineze au impus câteva reguli suplimentare.

Dacă erai un locuitor al regiunii Wuhan de exemplu, aflată în carantină, nu avea voie să ieși pe stradă fără mască, pentru că erai amendat. Din lipsă de teste elaborate pentru diagnosticare, la intrarea într-un magazin, fără să fie opțional, ți se lua temperatura corpului. Ca referință, creșterea temperaturii este una dintre cele mai importante simptome ale faptului că te-ai îmbolnăvit.

Încercând să ”fure” o pagină din manualul chinezesc anti-coronavirus, autoritățile locale de la Oradea au luat măsuri similare cu cele detaliate mai sus. Toate companiile private și instituțiile publice din Oradea care au peste 50 de angajați sunt obligate, de luni, să verifice temperatura personalului cu termometre cu citire de la distanță, scopul fiind de a nu fi oprită activitatea economică din oraș, anunță Mediafax. Practic, se încearcă salvarea economiei într-un mod deștept. Este important de reținut că în Oradea sunt aproximativ 300 de companii și instituții cu peste 50 de angajați. 

„În hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență Oradea se stipulează că începând de luni, 13 aprilie, toate companiile private și instituțiile publice din municipiul Oradea care au peste 50 de angajați sunt obligate să asigure trierea personalului la intrarea în schimburi și în timpul activității prin verificarea temperaturii cu termometre cu citire de la distanță. De menționat că în Oradea sunt aproximativ 300 de companii și instituții publice care au un număr de peste 50 de angajați, pe care Primăria Oradea le va contacta în vederea transferării acestor termometre, care au fost deja comandate de Primărie, în cazul în care firmele nu dețin deja aceste aparate atât de necesare prevenției, scopul testării fiind acela de a putea menține activitatea economică în marile companii”, se arată în comunicat.

Cei care nu pot procura astfel de termometre din varii motive, le vor primi de la primărie, în urma unei solicitări în acest sens.

Începând de luni, dacă vei intra în orice piață agroalimentară din Oradea ți se va lua temperatura. cu ajutorul unor termometre puse la dispoziția Administrației Domeniului Public de către Primărie. La scurt timp după aceea, se dorește introducerea termometrelor și la intrarea în supermarketuri. Polițiștii le vor avea pe stradă pentru a te testa după ce ți-au verificat declarația pe propria răspundere.

„După ce repartizăm aceste termometre celor care au nevoie și nu au și ne mai rămân, le vom distribui și supermarket-urilor pentru testarea cumpărătorilor. Putem face, astfel, zeci mii de teste pe zi la nivelul municipiului Oradea. Avem pregătite și două echipaje medicale care pot interveni, dacă primim semnale de la companii sau instituții publice că sunt persoane care prezintă simptome de febră ridicată”, a precizat primarul Ilie Bolojan. Toate aceste proiecte vor fi posibile pentru că Primăria Oradea a cumpărat 2000 de termometre cu citire de la distanță din China.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele