16 sept. 2021 | 07:29

Șomajul din România, un pic mai complicat: nu mai primești bani doar dacă stai acasă. Ce trebuie să mai faci

ACTUALITATE
Șomajul din România, un pic mai complicat: nu mai primești bani doar dacă stai acasă. Ce trebuie să mai faci

La fel ca în țările din occident, autoritățile române au introdus un mecanism prin care să descurajeze lenea. Noua Ordonanță de urgență nu-ți mai permite să stai în șomaj fără să faci nimic, fără să încerci să te reprofilezi sau să-ți cauți un loc de muncă.

Planul Guvernului este unul cât se poate de clar. Vrea să-i stimuleze pe cei care trăiesc din ajutoare sociale să încerce să muncească. Din acest motiv, de acum înainte, persoanele apte de muncă, beneficiare de ajutor social, vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni. Mai mult decât atât, aceleași persoane trebuie să se înscrie în programul de cursuri ”A doua șansă”. Dincolo de partea teoretică a proiectului, însă, autoritățile obligă primăriile să investigheze cele detaliate mai sus. Altfel, riscă amenzi între 1000 și 5000 de lei.

Șomajul se dă dacă încerci să muncești, în România

Conform Hotnews.ro, au ajuns încă de luni, 13 septembrie, informații în spațiul public conform cărora Ministerul Muncii dorește să-i stimuleze să muncească pe cei care primesc ajutoare sociale. În acest scop, a pregătit un proiect de OUG care modifică Legea 416 privind venitul minim garantat. Printre altele, prevede faptul că persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni. De asemenea, acele persoane vor trebui să se înscrie în programul de cursuri „A doua sansă”. Acea ordonanță de urgență a fost adoptată ieri, 16 septembrie.

Dincolo de mențiunile deja făcute, se elimină o majorare importantă a ajutorului social pentru anumite cazuri. ”Familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.”, acesta este articolul care dispare.

În final, persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni ori de câte ori sunt solicitați de acesta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după 12 luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele