06 sept. 2021 | 12:15

Fermierii români produc roșii ieftine, dar noi le cumpărăm foarte scumpe. De ce se întâmplă asta

ACTUALITATE
Fermierii români produc roșii ieftine, dar noi le cumpărăm foarte scumpe. De ce se întâmplă asta

La poarta fermei, România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la roșii. Cu toate astea, noi le cumpărăm foarte scump.

Se pare că, producem mult mai puțin decât consumăm. De aceea, trebuie să importăm. Țările de la care le importăm au prețurile mai mari decât ale noastre cu 40%. Prețul mediu al kilogramului de roșii rotunde, la poarta fermelor din România, a fost, în luna august, de 0,49 euro. Conform datelor actualizate, de la 1 septembrie, a fost cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Aceeași situație a fost și în luna iulie.

Conform datelor Comisiei Europene, anul trecut în luna august, fermierii locali și-au ieftinit marfa. A ajuns, astfel, cel mai mic preț din Uniunea Europeană, 0,54 de euro kilogramul.

Cu cât se vând roșiile în alte țări ale Uniunii Europene?

Fermierii din Cehia vând, în medie, kilogramul de roșii cu 1,72 euro kilogramul. În Franța prețul este de 1,57 euro kilogramul. Ungaria are 0,76 euro pe kilogram, iar Spania vinde cu 0,7 euro. Prețul mediu la nivelul UE este de 1,02 euro kilogramul.

Prețurile la raft în România sunt mai mari din cauză că produsele sunt din import. Chiar dacă, fermierii români au cele mai scăzute prețuri din Uniune, la raft ele ajung să fie tot mari. Conform statisticilor locale, tomatele reprezintă produsul cu cel mai scăzut grad de asigurare a autosuficienței.

În 2019, din necesarul de consum estimat, s-au produs în România doar 85,8%. Restul au fost importate din alte țări. Conform statisticilor, în 2020, țara noastră a fost al optulea cel mai mare importator de tomate din Uniunea Europeană.

Cele mai multe, adică peste 35.600 de tone de roșii proaspete și refrigerate au fost aduse din Turcia. Acesta este un stat non-UE pentru care nu există date referitoare la prețurile medii la poarta fermei. Alt stat, de la care importăm roșii, este Germania, de unde importăm 7,9 mii de tone. Acesta este urmat de Spania cu 4,8 mii de tone.