03 sept. 2021 | 10:15

Încălzirea globală poate provoca friguri polare. Cum s-a ajuns în situația asta

ACTUALITATE
Încălzirea globală poate provoca friguri polare. Cum s-a ajuns în situația asta

Până acum, știam că încălzirea globală aduce după sine temperaturi foarte ridicate. Tot pe seama ei, s-au pus și ultimele dezastre provocate de ploile torențiale din Germania, Belgia și Olanda.

În urma unui episod climatic extrem, care a avut loc în Statele Unite ale Americii, cercetătorii vin cu supoziții noi în ceea ce privește încălzirea globală. În luna februarie, un val de frig polar a străbătut Texasul. Acesta a provocat daune record.

S-au înregistrat zeci de decese și întreruperi masive de curent electric, timp de câteva zile. Daunele au fost estimate la 200 de milioane de dolari.

La ce concluzie au ajuns cercetătorii?

Așa cum am spus, încălzirea globală provoacă valuri de căldură formidabilă. Acum, oamenii de știință își pun problema influenței sale asupra unor astfel de valuri de frig. Joi, în revista Science s-a publicat un studiu amplu care face legătura între frigul din Texas și încălzirea globală.

Cercetarea pune pe seama încălzirii globale temperaturile reci de iarnă din emisfera nordică, din Statele Unite, dar și Asia. ”Pare foarte contraintuitiv și neașteptat să avem această încălzire foarte pronunțată în Arctica și că acest lucru provoacă o răcire în alte regiuni”, spune pentru AFP Matthew Barlow, unul dintre coautorii studiului.

Deși este un paradox, cercetătorii sunt foarte categorici. „Am fost puțin surprins că rezultatele au fost atât de clare, încât am reușit să stabilim o legătură atât de directă”, spune acest profesor de știință climatică la Universitatea din Massachusetts Lowell.

Arctica este regiunea cu cea mai rapidă încălzire globală de pe planetă. Fenomenele sunt extreme: pe de o parte, topirea rapidă a gheții marine, iar pe de altă parte, creșterea stratului de zăpadă, în special în Siberia.

Gheața care se topește provoacă o încălzire puternică. Asta se datorează oceanului care absoarbe mai multă căldură. În timp ce, răcirea ușoară este provocată de zăpada suplimentară din Siberia.

Aceste două evoluții combinate provoacă o reacție în lanț indirectă și complexă. Ele determină o tulburare a circulației atmosferice.