02 sept. 2021 | 10:15

Inflația în zona euro cunoaște cote istorice. De ce a crescut atât de mult, cum ne afectează

ACTUALITATE
Inflația în zona euro cunoaște cote istorice. De ce a crescut atât de mult, cum ne afectează

Rata anuală a inflației în zona euro atinge luna aceasta cote extreme. Oficiul European de Statistică a publicat marți un raport prin care se arată că inflația a atins cote la care analiștii nu se așteptau.

Specialiștii au calculat pentru această lună o rată de 2,7%. Se pare că, rata anuală a inflației în zona euro, în luna august, a urcat la 3%. În luna iulie, a avut o creștere de doar 2,2%. Nivelul depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene.

Din ce cauză a crescut inflația?

Agerpres relatează că, acest lucru se datorează în principal prețurilor crescute la energie. Ele au înregistrat o majorare de două cifre. Au avut astfel, un avans de 15,4%.  În același timp, prețurile la bunurile industriale neergetice au urcat cu 2,7%. Alimentele, bunurile alcoolice și țigările au înregistrat un avans de 2%, iar prețurile la servicii au crescut cu 1,1%.

În ceea ce privește inflația de bază, aceasta a accelerat la 1,6% în august, față de 0,9% în iulie. Inflația de bază este ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele. Ea este un indicator urmărit cu atenție de către Banca Centrală Europeană. El ajută la elaborarea deciziilor de politică monetară.

Estimarea publicată marți de Eurosat nu este finală. Ea este doar un factor preliminar. În data de 17 septembrie urmează o estimare revizuită. Acesta va include datele privind inflația în Uniunea Europeană.

Luna trecută, după o revizuire strategică de 18 luni, BCE a anunțat modificarea țintei sale de inflație la 2%, pe un termen mediu. Tensiunile generate de prețurile mai mari preocupă piețele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Banca Centrală Europeană, Rezerva Federală SUS și Fondul Monetar internațional apreciază că, creșterea inflației este doar un fenomen temporar.