31 aug. 2021 | 12:15

Google face o avere din magazinul său de aplicații, iar utilizatorii de Android sunt ”victimele”

ACTUALITATE
Google face o avere din magazinul său de aplicații, iar utilizatorii de Android sunt ”victimele”

Magazinul de aplicații Google aduce venituri foarte mari pentru companie. Vânzările din Play Store pentru dispozitive Android sunt în creștere continuă. Ei înregistrează câștiguri uriașe din comisionarea aplicațiilor care se vând pe platformă.

Play Store este un serviciu Google care constă într-un magazin online de aplicații. Aici găsești muzică, jocuri, filme, cărți și materiale media. Acesta este disponibil pe internet prin Android sau TV.

Astfel că, Google a generat venituri de 11,2 miliarde de dolari în 2019 din vânzarea de aplicații. Informația a fost făcută public, weekendul trecut, într-o declarație depusă la autoritățile de reglementare. Aceasta este prima imagine clară în ceea ce privește veniturile de la Google din aplicații comercializate.

Cine sunt acuzatorii companiei Google?

36 de state sau districte americane împreună cu procurorii generali din Utah au dat în judecată compania Google. Ei sunt cercetați pentru presupuse încălcări ale legislației antitrust cu magazinul de aplicații. Într-un dosar neredactat se mai spune că, afacerea a avut în 2019 un profit brut de 8,5 miliarde de dolari.

La asta se mai adaugă și venituri din exploatare de 7 miliarde de dolari, la o marjă de funcționare de peste 62%. Aceste cifre includ vânzările de aplicații, achizițiile în aplicație și anunțurile din magazinul de materiale media. Google a declarat pentru Reuters că datele ”sunt folosite pentru a ne caracteriza greșit afacerea într-un proces fără fond”.

Într-o altă declarație, compania și acuzatorii afirmă că este posibil un proces la sfârșitul anului 2022. Asta se va întâmpla dacă Google abuzează de presupusul său monopol în vânzările de aplicații pentru dispozitive Android.

În actele sale financiare, Google grupează veniturile din aplicații Play cu cele ale altor servicii. Ei contabilizează veniturile publicitare ale magazinului ca parte a unei alte categorii mai largi.

Procurorii generali, dezvoltatorul de aplicații Epic Games și alte părți acuzatoare dau în judecată compania Goolge în procese separate. Ei susțin că acesta generează profituri uriașe din comisioane. Pentru fiecare achiziție digitală vândută în Play Store el își reține 30% comision din vânzare.